fbpx
Бійці Десантно-штурмових військ оцінили французькі БТР VAB

Бійці Десантно-штурмових військ оцінили французькі БТР VAB

Бронетехніка БТР Війна з Росією Військова допомога Десантно-штурмові війська (ДШВ) Європа ЗСУ Світ Україна Франція

Українські десантники почали використовувати колісні бронетранспортери VAB французького виробництва.

Про це повідомляє Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

Військові опублікували відео, на якому розповіли про свій досвід експлуатації цих БТР.

Бронетранспортери VAB стали ще одним типом військової техніки, яку міжнародні партнери України надали для боротьби з повномасштабною збройною агресією Росії.

«Воїни-десантники одразу вподобали VAB, адже в ньому все продумано до дрібниць для безпеки й зручності екіпажу», – йдеться у повідомленні.

Військові наголошують, що з такою технікою вони впевнено прискорюють звільнення півдня України від російських окупантів.

Бійці ЗСУ зазначили, що французька бронемашина компактна та доволі містка всередині й забезпечує комфортні умови для десанту. Такі БТР призначені для вирішення найширшого спектру завдань як у розвідці, так і на полі бою.

Техніку використовують для переміщення чи евакуації особового складу, підвезення зброї, боєприпасів чи медикаментів. Військові озброїли бронетранспортер VAB великокаліберним кулеметом M2 Browning калібру 12,7 мм.

БТР VAB (Véhicule de l’Avant Blindé — “броньована машина переднього краю”) – це французький бронетранспортер, розроблений компаніями Renault та Saviem. Серійне виробництво ведеться з середини 70-х років. Є кілька версій машин VAB – командирські, розвідувальні, санітарні.

VAB VOA

Бронетранспортер має зварний корпус, у передній частині якого розташоване відділення управління, ліворуч — місце механіка-водія, праворуч від нього — командира. За відділенням управління розташоване моторно-трансмісійне, а в кормовій частині бронекорпусу БТРа — десантне відділення. Посадка та висадка особового складу здійснюються через броньовані дві двері.

VAB з середини

Найчастіше машина озброєна кулеметом калібру 12,7 мм або кулеметом калібру 7,62 мм на даху. Також VAB може бути оснащена баштою з автоматичними гарматами 20 або 25 × 137 мм.

VAB HOT

Відомо, що виробники виготовили 5000 таких машин і 4000 з них стоять на озброєнні французької армії. Загалом же VAB мають на озброєнні 15 країн.

Бронетехніка БТР Війна з Росією Військова допомога Десантно-штурмові війська (ДШВ) Європа ЗСУ Світ Україна Франція