fbpx
Бійці ССО отримають державний захист

Бійці ССО отримають державний захист

Верховна Рада Законодавство ССО ЗСУ Україна

Бійці ССО отримають державний захист відповідно до змін за законопроєктом №4186 про до Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів».

За відповідне рішення проголосували 303 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Державний захист військовослужбовці Сил спеціальних операцій ЗСУ зможуть отримати під час виконання ними завдань за призначенням.

Як зазначається, на даний час існуюча нормативно-правова база та керівні документи Міноборони не дають можливості повною мірою здійснювати заходи із захисту життя, здоров’я, житла і майна військовослужбовців ССО та їхніх близьких родичів.

«Метою законопроєкту є надання гарантій державного захисту військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних сил України під час виконання ними завдань за призначенням та членів їхніх сімей, створення сприятливих умов для успішного здійснення керівництвом держави воєнно-політичних, економічних та інших заходів з метою запобігання і стримування воєнного конфлікту, сприяння виконанню завдань угрупованнями військ (сил) в операціях, а також виконання інших спеціальних завдань в інтересах національної безпеки у сфері оборони держави», – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Обґрунтовуючи необхідність прийняття цього законопроєкту розробники зазначили, що Сили спеціальних операцій не мають аналогів в Україні, а їхня служба несе великі ризики для життя та здоров’я.

Адже особовий склад, виконує специфічні завдання в різній обстановці, не лише в умовах правового режиму воєнного стану та особливого періоду, а й у мирний час, за межами національної юрисдикції України.

Зміни дозволять користуватись державним захистом військовослужбовцям Сил спеціальних операцій та їхнім родинам.

Під державним захистом мається на увазі:

  • особиста охорона, охорона житла й майна;
  • видавання зброї, засобів індивідуального захисту й сповіщення про небезпеку;
  • установлення телефона за місцем проживання;
  • використання технічних засобів контролю і прослуховування телефонних та інших переговорів,
  • візуальне спостереження;
  • переведення на іншу роботу, направлення на навчання, заміна документів, зміна зовнішності,
  • переселення в інше місце проживання.
  • інше.

Це цікаво: ССО ЗСУ тренувалися ліквідувати ватажків бойовиків


«Специфіка діяльності ССО призводить до вчинення противником посягань на життя, здоров’я, житло і майно військовослужбовців та їхніх близьких родичів. При цьому здійснення державного захисту життя, здоров’я, житла і майна зазначеної категорії осіб законодавством не врегульовано», – наголошується в пояснювальній записці.

Рішення про ужиття заходів з державного захисту приймає керівник органу військового управління Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Верховна Рада Законодавство ССО ЗСУ Україна