fbpx
Білорусь запровадила режим контртерористичної операції й почала приховану мобілізацію

Білорусь запровадила режим контртерористичної операції й почала приховану мобілізацію

Білорусь Війна з Росією Європа Росія Світ Сусіди Україна

У Білорусі запроваджено режим контртерористичної операції через “загрозу з боку сусідніх країн”.

Про це у інтерв’ю російським ЗМІ розповів міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей, повідомляє Європейська правда.

Також у країні почалася прихована мобілізація, про що довідалися місцеві видання.

Зі слів голови МЗС Білорусі випливає, що режим “контртерористичної операції” запровадили ще у понеділок після наради Лукашенка.

“Ми повинні дбати про власну безпеку, повинні захистити своїх людей і зробити так, щоб ні на один метр нашої землі не ступила нога окупанта. Глава нашої країни провів низку нарад із силовими структурами, запроваджено режим контртерористичної операції. Справді, була інформація про те, що з боку окремих суміжних держав плануються провокації, пов’язані майже з захопленням окремих ділянок території Білорусі”, — заявив Макей.

Російські та білоруські бронетранспортери білоруських військових. Липень 2022. Білорусь. Фото: Міноборони Білорусі

Наразі подробиць про “режим контртерористичної операції” немає. Жодні терміни проведення її також не озвучені.

Білоруське видання Флагшток зазначає, що першими, хто вказав на запровадження такого режиму, стали ідеологи середньої школи №12 м. Світлогорська. Вони раніше за всіх у Білорусі (ще 12 жовтня) провели для школярів захід “Ми різні, але ми єдині у боротьбі проти терору”.

Тим часом білоруське видання Наша Ніва повідомляє про приховану мобілізацію у Білорусі.

Видання отримало від кількох не пов’язаних між собою джерел інформацію про те, що Лукашенко вирішив проводити приховану мобілізацію. Це, за їхніми даними, необхідно для доукомплектації військових підрозділів. Але поповнюють ряди білоруської армії під виглядом перевірки боєздатності.

Військові Білорусі. Фото: Міноборони Білорусі

У першу чергу, нібито, планують мобілізовувати людей із сіл. Скількох людей збираються залучити до війська – не уточнюють. Імовірно, Лукашенко вирішив не оголошувати про своє рішення публічно, врахувавши реакцію росіян на так звану “часткову мобілізацію” у Росії.

Один зі співрозмовників “Наша Ніва” зазначив, що зрозуміти мету мобілізації можна буде після того, як з’явиться інформація про її масштаби.

Джерела білоруського видання повідомляють, що нині шукають в основному людей з військовими спеціальностями, які наразі в дефіциті. Один зі співрозмовників каже, що “на збори” викликають людей, які можуть виконувати функції командирів. Інші кажуть про кухарів, технічний та тиловий персонал. Припускають, що це може бути ознакою першого етапу – набору людей, які згодом зможуть забезпечувати інших мобілізованих і техніку для них.

Білорусь Війна з Росією Європа Росія Світ Сусіди Україна