fbpx
Білоруські прикордонники обстріляли на кордоні польських військових

Білоруські прикордонники обстріляли на кордоні польських військових

Білорусь Європа Польща Провокації Світ Сусіди

Минулого тижня білоруські прикордонники обстріляли на кордоні польських військових.

Про це пише «Польське радіо».

Польські дипломатичні служби передали свою позицію стосовно останніх подій на кордоні білоруському повіреному у справах, якого викликали до Міністерства закордонних справ у Варшаві.

Ймовірно білоруські прикордонники використовували холості патрони, бо травм та поранень польські солдати не отримали.

«Патруль білоруської служби стріляв у напрямку солдатів Польського війська, котрі разом з прикордонниками патрулюють кордон. Ймовірно, білоруський солдат використав холості набої, нікому нічого не сталося. Можливо, цей постріл свідомо був направлений не в ціль. Таких провокацій ми бачимо щораз більше», – повідомила речниця Прикордонної служби Польської Республіки підпоручник Анна Міхальська

Анна Міхальська також сказала, що упродовж доби, коли білоруські прикордонники обстріляли на кордоні польських військових, Прикордонна служба Польщі запобігла 523 спробам незаконного перетину польського кордону з білоруської території, було затримано 35 мігрантів, громадян Іраку, котрі без необхідних дозволів хотіли перетнути кордон, польські прикордонники також затримали п’ятьох іноземців, котрі допомагали у нелегальному перетині кордону.

Польський прикордонник

Про постріли на кордоні з Білоруссю Польща повідомила також Європейський Союз. Посол Польщі при ЄС Анджей Садось звернувся з листом у цій справі до представників країн ЄС у Брюсселі, Європейської комісії, Ради ЄС та Європейської ради.

Наприкінці вересня Польща додатково направила 500 військовослужбовців та спецтехніку в прикордонний з Білоруссю регіон, щоб зміцнити його на тлі зростаючого міграційного тиску з боку політичного режиму сусідньої країни.

Наприкінці серпні Польща вирішила побудувати паркан висотою 2,5 метра на кордоні з Білоруссю. Станом на 7 вересня вже було зведено 40 кілометрів огорожі.

Тоді також було повідомлено, що польські військові разом з прикордонною службою вже патрулюють прикордонну ділянку з Білоруссю.

Глава канцелярії прем’єр-міністра Міхал Дворчик, коментуючи заяву щодо побудови паркану, сказав, що «Польща та країни Балтії будуть захищати свої кордони».

Він нагадав, що східні кордони цих країн є також зовнішніми кордонами ЄС, і їх охорона «є обов’язком кожного уряду». На запитання про будівництво паркану на кордоні він сказав, що ми маємо справу з «гібридною війною».

Білорусь Європа Польща Провокації Світ Сусіди