fbpx
Біля російських газогонів у Балтійському морі зафіксували вибухи – обидва північні потоки пошкоджені

Біля російських газогонів у Балтійському морі зафіксували вибухи – обидва північні потоки пошкоджені

Диверсія Росія Світ

Європейські сейсмологи у понеділок зафіксували кілька поштовхів на дні Балтійського моря в районі російських газогонів “Північний потік” та “Північний потік-2”.

Про це повідомляє німецьке видання TAGESSPIGEL.

Німецький дослідний центр геонаук (GFZ) заявив, що перший поштовх був о 4-ій ночі, а наступний – близько 17-ої години за місцевим часом. “Землетруси” зафіксував сейсмограф із датського острова Борнхольм. Науковці з ФРН відмовилися пояснити можливу причину коливань земної кори.

Натомість шведський сейсмолог Бйорн Лунд з Упсальського університету заявив: “Немає сумнівів, що це були вибухи“.

Дослідники GFZ зафіксували шум після того, як сейсмограф зреагував на відхилення, однак не пояснили його походження. Можливо, із таким звуком газ під тиском піднімається на поверхню через отвори в газогонах.

За даними управляючої компанії NordStream AG (Швеція), у трубопроводах з’явилися великі отвори. Два у “Північному потоці” та один в “Північному потоці-2”.

Міністерство оборони Данії оприлюднило фото та відео місця на поверхні моря, де газ із трубопроводів піднімається з дна.

TAGESSPIGEL стверджує, що федеральний уряд Німеччини виключає випадкове пошкодження одразу трьох гілок газогонів в один день. Там вважають, що це була “цілеспрямована атака” й не виключено, що російська. Німці однією із версій того, що сталося, припускають операцію Кремля “під фальшивим прапором”. Адже РФ зацікавлена у підсиленні напруги на енергоринку Євросоюзу перед зимою.

Прокоментували ситуацію і в Кремлі. Там заявили, що стривожені інцидентом і не виключають диверсію. За словами прессекратаря президента РФ Дмитра Пєскова, руйнування труби північних потоків має “незрозумілий характер”.

Сьогодні ми зіткнулися з диверсією. Подробиці поки що невідомі, але ясно, що була диверсія, що, можливо, означає новий крок у ескалації війни в Україні“, – сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, відкриваючи у вівторок новий газопровід Baltic Pipe із Норвегії через Данію.

 

 

Диверсія Росія Світ