fbpx
Благодійний фонд замовив для військових 25 комплексів “Лелека-100”

Благодійний фонд замовив для військових 25 комплексів “Лелека-100”

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Волонтери ЗСУ Повернись живим Україна

Благодійний фонд «Повернись живим» підписав угоду на виробництво 25 комплексів «Лелека-100».

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на директора фонду Тараса Чмута.

Вартість 25 комплексів українського виробництва становить вартістю 45 мільйонів гривень.

Комплекси будуть передані у найкращій комплектації, з пакетом навчанням екіпажів, з ЗІП (запасні частини, інструменти, приладдя – ред.), розхідниками, сервісом та обслуговуванням.

До початку повномасштабного вторгнення одним з головних безпілотників української армії який працював у взаємодії з артилерією був вітчизняний комплекс «Лелека-100», виробництва дніпровської компанії DeViRo.

Випробування БПАК «Лелека-100». Жовтень 2020. Фото: ДНДІ ВС ОВТ

Це БПЛА який знаходиться в ніші батальйон/бригада та може ефективно забезпечувати з повітря роботу засобів ураження бригадного рівня — САУ 2с1 «Гвоздика», 2с3 «Акація», РСЗВ БМ-21 «Град» тощо.

Український комплекс який за багато років експлуатації та виробництва доведений до необхідних норм та на нього є чимало екіпажів з багаторічним досвідом роботи.

Також благодійний фонд «Повернись живим» планує перезавантажити сектор безпілотної авіації ЗСУ.

«25 Лелек — це перший крок команди «Повернись живим» у масштабному проєкті відновлення та перезавантаження сектору безпілотної авіації Збройних Сил», – розповідає Тарас Чмут.

Тарас Чмут. Фото з соціальних мереж

Довідково: «Лелека-100» був створений для вирішення завдань з аеророзвідки, патрулювання, картографування місцевості із можливістю передачі оперативної інформації та отримання точних географічних координат у режимі реального часу.

Створений українською компанією DeViRo та прийнятий на озброєння Збройних Сил України в травні 2021 року.

Комплекс пристосований для роботи в умовах складної радіо ефірної обстановки, у режимі навмисної постановки радіо завад або блокування систем супутникової навігації.

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Волонтери ЗСУ Повернись живим Україна