fbpx
Boeing випробував стелс-варіант винищувача F-15

Boeing випробував стелс-варіант винищувача F-15

Boeing F-15 Авіація Світ США

Boeing здійснив успішні випробування стелс-варіанта винищувача F-15, який позиціонується як більш дешевша альтернатива перспективному F-35.

Як повідомляє Aviation Week, перевірка літака на радіолокаційну малопомітність проводилася протягом двох тижнів у серпні вересні 2009 року, однак Boeing оголосив про неї тільки зараз.

Новий літак Boeing, збудований на основі винищувача F-15 Eagle, отримав назву Silent Eagle. Випробування проводилися на літакові з стандартним вертикальним розташуванням кілей, хоча компанія веде розробку модифікації, у якої кілі будуть зміщені на 15 градусів. Під час тестування Boeing використовував кілька варіантів радіопоглинаючого покриття, для F-15 Silent Eagle, вибравши найкращий з них.

F-15 Silent Eagle здатний розвивати швидкість до 2,6 тисячі кілометрів у годину й робити перельоти на відстань до трьох тисяч кілометрів. На відміну від базової моделі F-15 Eagle новий винищувач буде мати внутрішні відсіки для начіпного озброєння – разом з спеціальним покриттям таке нововведення повинно значно знизити радіолокаційну помітність літака.

Після завершення радіолокаційних випробувань F-15 Silent Eagle повинен приступити до випробовувальних польотів. Перший політ літака планувався на перший квартал 2010 року, однак був перенесений на більш пізній час. Скоріш за все, F-15 зробить перший політ наприкінці травня – початку червня поточного року, а в липні/серпні приступить до випробування внутрішніх відсіків з озброєнням.

Згідно із планів Boeing, F-15 Silent Eagle буде брати участь у конкурсі  60 винищувачів. Цей конкурс буде оголошений в 2011 році. До того часу в Boeing не виключають можливість, що до їхньої розробки виявить інтерес Саудівська Аравія, яка планує замінити близько 80 застарілих F-15 Eagle.

lenta.ru

Boeing F-15 Авіація Світ США