fbpx
Бойовий медик закликала не використовувати гігієнічні тампони для зупинки кровотеч

Бойовий медик закликала не використовувати гігієнічні тампони для зупинки кровотеч

Медицина Тактична медицина Україна

Український інструктор із тактичної медицини розповіла про те, чому не можна використовувати гігієнічні тампони для зупинки кровотеч.

Нещодавно у соцмережах з’явилося відео, на якому російські військові рекомендують мобілізованим росіянам закуповувати найдешевші прокладки та тампони.

У військових частинах Росії розповідають, що гігієнічні тампони потрібні для зупинки кровотечі після кульового поранення.

«Жінок, дівчат, матерів просіть прокладки, найдешевші прокладки й найдешевші тампони, при кульовому пораненні прямо туди введіть і все: тампон починає розбухати та придавлювати стінки. Мужики, я це ще з Чечні знаю», – розповідають російські військові мобілізованим росіянам.

Український бойовий медик Маша Назарова розповіла, що гігієнічні тампони не треба використовувати для зупинки кровотеч.

Призначення тампона – поглинути невелику кількість крові, не перекриваючи джерело кровотечі. А при масивній кровотечі людина може втратити літри крові за хвилини.

Два тампони не зупинили кровотечу при важкому поранені. Фото: Crisis Medicine

Тому зупиняти кровотечу потрібно не тампоном, а технікою тампонування рани: її потрібно щільно заповнити бинтом. Під час правильного тампонування кровотеча зупиняється фізичним тиском. Для цього медику потрібно багато бинту і певні уміння.

«І жоден бинт не спрацює, якщо його «вкласти» в рану, як тампон. Треба притискати пальцями найбільше джерело кровотечі у рані й другою максимально щільно «пакувати» бинт у рану. Навчитись можна лише практикою на манекені. Гемостатичні бинти працюють краще за звичайні, але це інша історія», – розповідає Маша Назарова.

Порівняння суперабсорбуючого тампона і звичайного бинта “Kerlix”. Фото: Маша Назарова

Гігієнічний тампон може лише вбирати рідину, але не зупиняє кровотечу, адже не має такої функції. Він розроблений для того, щоб під час критичних днів кров не витікала з піхви назовні, але взагалі не зменшує втрату крові. Адже процес менструації природний для жінки і нічого спільного із травмуванням не має.

До то ж, можливості цього предмету гігієни досить обмежені: більшість жінок втрачають менше ніж 80 мл (16 чайних ложок) крові під час менструації, у середньому від 6 до 8 чайних ложок.

А сильна менструальна кровотеча визначається як втрата понад 80 мл крові за кожну менструацію.

Найбільш поглинаючими тампонами є «ультраабсорбуючі тампони», які вбирають до 17 мл менструальної крові.

Медицина Тактична медицина Україна