fbpx
Бойовики «Боко Харам» збили нігерійський штурмовик

Бойовики «Боко Харам» збили нігерійський штурмовик

Alpha Jet Авіаінциденти Авіація Африка Нігерія ПС Нігерії Світ Штурмовики

Бойовики угрупування «Боко Харам» збили нігерійський легкий реактивний штурмовик Dassault/Dornier Alpha Jet.

Про це бойовики повідомили на своїх ресурсах, написав у Twitter британський OSINT-дослідник Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ.

Зв’язок з літаком зник 31 березня 2021 року.

Причини падіння штурмовика Повітряних сил Нігерії не відомі, автор посту припускає, що його могли збити вогнем з зенітних гармат, або на борту сталась технічна поломка.

За фото вдалось ідентифікувати втрачений борт – це легкий реактивний штурмовик Alpha Jet Повітряних сил Нігерії з бортовим номером 475.

Фрагмент уламків легкого штурмовика Alpha Jet нігерійських повітряних сил

Це один з бортів, які Нігерія відновила для нанесення авіабомбових ударів по бойовиках «Боко Харам», що тероризують цивільне населення та контролюють певну територію країни.

Легкий штурмовик Alpha Jet з бортовим номером 375 нігерійських повітряних сил

Нігерія робить значну ставку на авіацію у боротьбі з ісламістами, окрім згаданого відновлення Alpha Jet, повертають до строю й легкі реактивні штурмовики L-39ZA, про один такий ми нещодавно повідомляли.

Купуються і нові види літальних апаратів – по лінії міжурядових іноземних військових продажів Foreign Military Sales (FMS) Нігерія замовила 12 навчально-бойових літаків A-29 Super Tucano, супутніх озброєнь, обладнання та послуг загальною вартістю до 593 млн доларів.

A-29 (EMB-314) «Super Tucano» ВПС Нігерії у США. Листопад 2020. Фото: ЗС Нігерії

Минулого місяця було повідомлено про замовлення Нігерією 24 літаків Leonardo M-346. Перші шість бортів будуть передані вже цього року. У якій саме версії будуть нові літаки не відомо, проте з огляду на виклики з якими зараз зіштовхнулась Нігерія, вона може придбати їх в ударній версії M-346LFFA.

Alpha Jet Авіаінциденти Авіація Африка Нігерія ПС Нігерії Світ Штурмовики