fbpx
Бойовики “ПВК “Вагнер” причетні до вбивства громадян Китаю в ЦАР – ЗМІ

Бойовики “ПВК “Вагнер” причетні до вбивства громадян Китаю в ЦАР – ЗМІ

"ПВК Вагнер/Лига" Африка Китай (КНР) Світ ЦАР

Бойовики групи “Вагнер” можуть бути причетними до вбивства дев’яти громадян Китаю у Центральноафриканській Республіці.

Про це повідомляє AP.

Влада ЦАР повідомила, що озброєні люди увірвалися на золотовидобувний об’єкт Чімболо, яким керує Китай. Внаслідок стрілянини загинуло 9 людей, ще 2 отримали поранення.

Коаліція повстанців, яких спочатку звинуватили в нападі, опублікувала заяву про свою непричетність. Також вони звинуватили у нападі найманців “ПВК “Вагнер”.

Російський найманець з «ПВК Вагнер» у Центральноафриканській Республіці (ЦАР). Осінь 2022. ЦАР. Фото: ЗМІ РФ

Представники повстанців стверджують, що російські найманці спланували напад “з метою налякати китайців, які були в країні до того, як росіяни з’явилися в цій частині країни”.

Напад стався за кілька днів після того, як озброєні люди викрали трьох громадян Китаю на заході країни біля кордону з Камеруном. Через це президент ЦАР Фостена Арчанжа Туадера запланував поїздку в Китай, щоб заспокоїти інвесторів.

Зазначають, що президент Туадера найняв групу російських найманців для забезпечення безпеки та військового вишколу, але спостерігачі ООН звинуватили їх у порушені прав людини, включаючи масові вбивства.

Центральноафриканська Республіка має велику кількість золота та алмазів. Повстанські угрупування діяли по всій території країни, перешкоджаючи розвідці корисних копалин іноземними компаніями.

Військові формування Росії у ЦАР. Грудень 2020

Зараз в країні працює багато китайського бізнесу, але питання безпеки не закрите. У 2020 році двоє громадян Китаю загинули, коли місцеві жителі підняли повстання проти китайської шахти в Сосо Накомбо. У 2018 році троє громадян Китаю були вбиті розлюченими членами громади після того, як місцевий лідер загинув у аварії на човні, супроводжуючи китайських шахтарів на місце.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що “ПВК “Вагнер” може посилити свою присутність у Буркіна-Фасо.

"ПВК Вагнер/Лига" Африка Китай (КНР) Світ ЦАР