fbpx
Болгарія дозакуповує 8 винищувачів F-16

Болгарія дозакуповує 8 винищувачів F-16

F-16 Lockheed Martin Авіація Болгарія Винищувач ВПС Болгарії Європа Закупівлі Сусіди США

Міноборони Болгарії замовляє партію з 8 додаткових винищувачів F-16.

Про це інформує Мілітарний.

Міністерство оборони Болгарії, 20 серпня, оголосило офіційний запит на закупівлю ще однієї партії з восьми багатоцільових бойових літаків Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcon Block 70, повідомляє польський інформаційний ресурс ZBiAM.

Болгарія хоче отримати літаки з пакетом озброєння та наземного обладнання, а також навчально-логістичною підтримкою та набором деталей для технічного обслуговування.

Закупівля нових винищувачів, дозволить сформувати повну ескадрилью багатоцільових бойових літаків західного виробництва у Повітряних силах Болгарії. F-16 Block 70 мають замінити радянські винищувачі МіГ-29.

F-16. Фото з відкритих джерел.

На початку минулого 2020 року, компанія Lockheed Martin отримала контракт на виробництво винищувачів F-16 для Болгарії.

Вартість контракту складає 512 млн. доларів. Відповідно до контракту Lockheed Martin має виготовити 8 винищувачів F-16 Block 70 для Болгарії.

Угода не включає в себе придбання двигунів і є лише частиною контракту на створення нових винищувачів для Болгарії. Загальна вартість контракту має скласти 1,3 млрд. доларів.

Болгарія прийняла попереднє рішення зупинитися на винищувачах F-16 в грудні 2018 року. Очікується, що нові винищувачі надійдуть в країну у 2023-24 роках.

Держдепартамент Сполучених Штатів Америки у 2019 році схвалив можливий продаж Болгарії винищувачів F-16 C/D Block 70/72.

F-16 ПС США. Фото з вільних джерел

Загалом Міністерству оборони Болгарії надійшли три пропозиції –  від США (пропонують придбати у них нові машини F-16 або F/A-18), Швеції (нові винищувачі Gripen) та Італії (готова продати винищувачі Eurofighter Typhoon, які вже були у користуванні).

F-16 Fighting Falcon поступив на озброєння армії США на початку 1980-х років. На озброєнні американської армії перебуває понад тисячу винищувачів цього типу в різних модифікаціях; крім того, він поставлявся більш ніж в 25 країн світу.

F-16 Lockheed Martin Авіація Болгарія Винищувач ВПС Болгарії Європа Закупівлі Сусіди США