fbpx
Болгарія готова передати МиГ-29 Україні лише в обмін на нові літаки

Болгарія готова передати МиГ-29 Україні лише в обмін на нові літаки

Авіація Болгарія Винищувач Війна з Росією Військова допомога ВПС Болгарії Європа МиГ-29 Світ Сусіди Україна

Болгарія не планує безкоштовно передавати Україні свої винищувачі МиГ-29.

Про це повідомляє міноборони країни.

Але Болгарія готова обміняти їх на сучасні бойові літаки від союзників.

Міноборони Болгарії заявляє, що рішення про передачу винищувачів без отримання натомість інших літаків призвело б до зниження обороноздатності країни, що суперечить конституції і законам країни.

Це реакція на раніше опубліковані у ЗМІ повідомлення, що Болгарія нібито висловила готовність передати Україні усі свої літаки МиГ-29.

Винищувач МіГ-29 ПС Болгарії

«Міноборони не проводило переговорів про безоплатне постачання Україні болгарських винищувачів МиГ-29. Таке рішення призвело б до дефіциту можливостей, що суперечить Конституції Республіки Болгарії та Закону про оборону та збройні сили Республіки Болгарії», — йдеться у заяві болгарського оборонного відомства.

При цьому зазначається, що на виконання ухваленого наприкінці 2022 року рішення парламенту міністерство оборони Болгарії провело переговори щодо можливостей втілення так званих “трьохсторонніх угод” для заміни доступних систем озброєння відповідниками з країн союзників без втрати обороноздатності.

За даними болгарських медіа, наразі Болгарія має 16 винищувачів МиГ-29, при чому зазначається, що з них лише шість у робочому стані.

Через санкції Євросоюзу проти Росії Болгарія більше не може отримувати запчастини до цих винищувачів від російської сторони.

МіГ-29, ПС Болгарії

Наголошують, що якщо Болгарія вирішить зараз передати Україні свої МиГ-29, то як мінімум на більш ніж півтора роки залишиться взагалі без винищувачів, оскільки перші нові бойові літаки F-16, які раніше країна замовила у США, прибудуть лише у 2025 році.

Минулого року стало відомо, що Болгарія шукає винищувачі для оренди, поки Повітряні сили країни чекають надходження нових F-16 американського виробництва.

На початку 2020 року Lockheed Martin отримала контракт на виробництво винищувачів F-16 для Болгарії. Компанія мала виготовити 8 винищувачів F-16 Block 70/72 та передати їх у 2023-2024 роках. Але згодом стало відомо, що через проблеми з COVID-19 Lokheed Martin не встигає виготовити для Болгарії першу партію у домовлені терміни. Дату поставки відклали з 2023 на 2025 рік.

Авіація Болгарія Винищувач Війна з Росією Військова допомога ВПС Болгарії Європа МиГ-29 Світ Сусіди Україна