fbpx
Болгарія продала Україні “три судна зброї” – ЗМІ

Болгарія продала Україні “три судна зброї” – ЗМІ

ГРУ Росії Диверсія Європа Російська агресія Світ Чехія

На складі боєприпасів у Чехії, що вибухнув у 2014 році, зберігалася зброя болгарського торговця Омеляна Гебрева, який нібито поставив Україні “три кораблі боєприпасів”.

Про це повідомляє УНН з посиланням на розслідування видання The Insider, Der Spigel і групи Bellingcat.

В повідомленні йдеться, що після оголошення висновків чеського слідства про те, що диверсії у Врбетіце були націлені на озброєння, що належать Гебреву та його компанії EMCO, підприємець заявив, що на момент вибухів він не планував переміщувати боєприпаси з чеських складів до Болгарії або експортувати їх на будь-який ринок, зокрема в Україну чи Сирію.

Розслідування виявило, що болгарська компанія продавала боєприпаси Україні в кінці 2014 року, і, за даними двох джерел, які у 2014 і 2015 роках були близькі до українських військових закупівель, зіграла вирішальну роль в підвищенні обороноздатності України під час російського вторгнення.

Ліквідація наслідків вибуху складу боєприпасів в Врбетиці, Чехія, 2014 рік

У матеріалі йдеться, що EMCO була однією з двох компаній ЄС, які виробляли сучасні боєприпаси, сумісні зі зброєю радянських часів, особливо в діапазоні від 120 до 152 міліметрів. Одна з цих фірм “перебувала під контролем Росії”, а друга – це компанія EMCO Гебрева.

“Зброя на чеському складі цілком могла підійти для ЗСУ України, тому у ГРУ були всі підстави думати, що Гебрев планує направити її туди. Але у них міг бути й більш масштабний план: як стверджувала чеська влада (хоча і без надання доказів), ГРУ планувало, що вибухівка мала здетонувати пізніше, коли боєприпаси будуть переправлені на основний склад Гебрева в Болгарії. Можливо, вони сподівалися, що разом з цими боєприпасами підірвуть й інші”, – йдеться у розслідуванні.

Зазначається, що для російського Головного управління розвідки типовою практикою була перекупка придатних для України боєприпасів за завищеними цінами, щоб вони не дісталися українцям.

“Джерело також повідомило, що в Україну було поставлено три кораблі з боєприпасами від EMCO, не уточнивши, чи продавалося озброєння безпосередньо або через посередника”, – йдеться у матеріалі.

У компанії EMCO підтвердили , що вони прямо або опосередковано експортували боєприпаси до України в період з грудня 2014 року по лютий 2015 року на підставі контракту, підписаного 10 листопада 2014 року. При цьому зазначається, що частина договірних зобов’язань не була реалізована.

Рештки боєприпасів, зібраних після вибуху складу в Врбетиці

Розслідувачі також звернули увагу на те, що після вибухів у Врбетіце співробітники ГРУ двічі намагалися отруїти Гебрева нервово-паралітичною речовиною “Новачок”.

Крім того, Чехія вважає, що російські диверсанти з ГРУ ГШ ЗС РФ влаштували вибух на одному зі складів боєприпасів на території країни в 2014 році.

Звинувачення на адресу Росії озвучили віце-прем’єр-міністр і міністр закордонних справ Чехії Ян Гамачек та прем’єр-міністр країни Анджей Бабіш. За їхніми словами, теракт реалізували агенти з підрозділу “29155”.

Чеська поліція оголосила у розшук двох росіян, яких вважають виконавцями диверсії – Анатолія Чепігу та Олександра Мішкіна. Це ті ж агенти, яких Великобританія звинувачує в отруєнні на своїй території у Солсбері в 2018 році Сергія Скрипаля.

ГРУ Росії Диверсія Європа Російська агресія Світ Чехія