fbpx
Бразилія розпочала будівництво атомного підводного човна

Бразилія розпочала будівництво атомного підводного човна

Бразилія Латинська Америка Підводні човни Світ Суднобудування

Військово-морські сили Бразилії урочисто розпочали початковий етап будівництва першого бразильського атомного підводного човна “Аlvaro Alberto”.

Про це повідомляє видання Veja.

Церемонія різання сталі відбулась 4 жовтня на бразильській спеціальній верфі підводного кораблебудування Itaguai Construçoes Navais (ICN) у штаті Ріо-де-Жанейро.

Попри саму церемонію, нарізана сталь буде використана для будівництва дослідної 100-тонної секції міцного корпусу, яка не увійде до складу самого підводного човна. Її задачею буде підтвердження технічної компетентності компанії-виробника Itaguaí Construções Navais.

Спуск підводного човна на воду спочатку планувався на 2023 рік, проте через низку політико-економічних обставин був перенесений спочатку на 2025 й, а пізніше – на 2030 рік. Нинішній план передбачає включення корабля до складу ВМС у 2029 році.

Аlvaro Alberto

Бразилія займається розробкою власного атомного підводного човна з 2008 року. Будівництво корабля, що отримав ім’я “Аlvaro Alberto”, ведеться з 2018 року.

Проєкт першого атомного підводного човна для військово-морських сил країни, відомого також під індексом SN-BR, розробляється в рамках програми SCPN (Submarino Convencionalmente Armado com Propulsão Nuclear).

Конструктивно проєкт заснований на французьких дизель-електричних підводних човнах проєкту “Scorpène”. Чотири таких судна збільшеного розміру з дизель-електричною силовою установкою Бразилія придбала у Франції у 2009 році.

Вони будуються на бразильських верфях. Крім того, за угодою, Франція передала Бразилії всі технології, пов’язані з проєктом.

Водотоннажність човна складе 6 тисяч тонн при довжині 100 метрів і шириною 9,8 метра. Корабель зможе розвивати швидкість повного ходу 25 вузлів і занурюватися на глибину до 350 метрів.

Повідомляється, що підводний човен буде мати шість торпедних апаратів калібру 533 мм, а також протикорабельні та крилаті ракети.

Церемонія початку збірки прототипу ядерного реактора. Жовтень 2020. Фото: МО Бразилії

В листопаді 2020 року міністерство оборони Бразилії повідомило про збірку прототипу атомного реактора і всіх супутніх агрегатів, ходових електромоторів у корпусі, що імітує реакторний відсік перспективної підводного човна. У таких умовах дослідний зразок проходив випробування.

Бразилія Латинська Америка Підводні човни Світ Суднобудування