fbpx
Британія отримала третій «Poseidon»

Британія отримала третій «Poseidon»

Boeing P-8 Poseidon Авіабудування Авіація Велика Британія Європа Закупівлі Королівські ПС Великої Британії Світ

На авіабазу в Шотландії прибув третій замовлений Повітряними силами Великої Британії морський патрульний літак P-8A «Poseidon».

Про це повідомляє концерн Boeing.

Літак з номером ZP803, який отримав найменування Terence Bulloch, прибув на базу «Lossiemouth» всього через два дні після того, як вона була знову відкрита після шестимісячного ремонту злітно-посадкової смуги.

У Британії літак має позначення «Poseidon» MRA1.

У березні 2016 року Держдепартамент США схвалив поставку Британії в рамках програми «Іноземні військові продажі» 9 літаків P-8A «Poseidon», пов’язаного обладнання та послуг вартістю до 3,2 млрд доларів.

P-8A «Poseidon» ZP803 (MRA1) ПС Великої Британії. Жовтень 2020. Фото: Boeing

Офіційний контракт був підписаний на Міжнародному авіасалоні в Фарнборо в липні 2016 року.

Загальна вартість розробки та постачання літаків Повітряним силам Великої Британії, включаючи навчання особового складу, створення інфраструктури та обслуговування на базі «Lossiemouth» оцінюється в 3,7 млрд фунтів стерлінгів.

До теперішнього часу в Британію прибули два літаки. Перший P-8A «Poseidon» (ZP801), який отримав найменування Pride of Moray, прибув 4 лютого 2020 року. Другий літак (ZP802 City of Elgin) прибув 13 березня 2020 року.

Нині чергова пара літаків проходить випробування на підприємстві Boeing.

Очікується, що останні «Poseidon» виконають переліт на авіабазу Lossiemouth» у 2021 році. Один літак прибуде до кінця червня, два – до кінця жовтня, а останній – до кінця року.

P-8A «Poseidon» ZP801 (MRA1) ПС Великої Британії. Лютий 2020. Фото: З відкритих джерел

Командування ПС Великої Британії 1 квітня оголосило про досягнення британським флотом «Poseidon» початкової готовності до бойового застосування. Повної готовності до бойового застосування літаки повинні досягти у 2024 році.

Poseidon Британії

MRA1 увійдуть до складу 120-ї та 201-ї авіаескадрильї Королівських Повітряних сил. Підготовка екіпажів буде здійснюватися в складі 54-ї авіаескадрильї.

Літаки дозволять визначати місцезнаходження і супроводжувати підводні човни противника, виявляти надводні кораблі й розширять можливості з проведення пошуково-рятувальних операцій на морі.

P-8A Британії будуть відповідати тим же стандартам, що і літаки, що знаходяться на озброєнні ВМФ США.

Передбачається, що літаки будуть озброєні торпедами Mk.54 і протикорабельними ракетами «Harpoon» і зможуть нести до 129 гідроакустичних буїв.

Boeing P-8 Poseidon Авіабудування Авіація Велика Британія Європа Закупівлі Королівські ПС Великої Британії Світ