fbpx
Британія створює багатоцільову субмарину наступного покоління

Британія створює багатоцільову субмарину наступного покоління

Велика Британія Європа Королівський ВМФ Великої Британії Підводні човни Світ Технології Флот

У Великій Британії створюють багатоцільовий атомний підводний човен наступного покоління для заміни, у майбутньому, субмарин класу Astute.

Про це інформує Мілітарний.

Уряд Великої Британії оголосив, що 170 мільйонів фунтів стерлінгів буде інвестовано у розвиток технологій нового покоління підводних човнів Королівського флоту за програмою SSN, пише ВВС.

В рамках програми, оборонні компанії BAE Systems та Rolls-Royce отримали по 85 мільйонів фунтів стерлінгів. Планується, що етап проектування займе три роки, після чого проект перейде на стадію детального проектування та закупівлі матеріалів.

Програма SSN призначена для розробки нових атомних субмарин, які повинні будуть доповнити, а пізніше замінити багатоцільові підводні човни класу Astute.

Королівський ВМФ Великої Британії має в своєму складі чотири діючі субмарини класу Astute, п’ята проходить завершальні випробування, а ще дві знаходяться на фінальній стадії будівництва.

Підводні човни типу Astute мають водотоннажність 7400 т і довжину 97 м, озброєні торпедами Spearfish калібру 533 мм, а також крилатими ракетами Tomahawk і протикорабельними Harpoon.

Субмарини можуть розвивати швидкість у 29 вузлів та занурюватися на максимальну глибину близько 300 м. Екіпаж кожного човна складається з 98 осіб.

Головний підводний човен серії HMS Astute (S119) був закладений 31 січня 2001 року та спущений на воду 8 червня 2007 року. Через три роки вона була офіційно введена до складу Королівських ВМС Великої Британії.

Другий підводний човен, (S120) Ambush, увійшов до бойового складу ВМФ 1 березня 2013 року, третій, (S121) Artful, – 18 березень 2016 року. Передача флоту підводного човна (S122) Audacious відбулася 11 травня 2020 року.

Атомний підводний човен «Anson» класу «Astute». Грудень 2020. Фото: BAE Systems

На поточний момент в стадії будівництва на підприємстві в Барроу-ін-Фернесс також знаходиться 6-й та 7-й підводні човни серії (Agamemnon та Agincourt).

Як планується, останній підводний човен класу Astute буде передано флоту у 2026 році.

Велика Британія Європа Королівський ВМФ Великої Британії Підводні човни Світ Технології Флот