fbpx
Британія відправить в Естонію бригаду з новітніми танками Challenger 3

Британія відправить в Естонію бригаду з новітніми танками Challenger 3

Балтія Бронетехніка Велика Британія Естонія Європа Світ Танк Танк Challenger

Велика Британія направить до Естонії механізовану бригаду з новітніми танками Challenger 3.

У міноборони Великої Британії розповіли, що цими танками озброять нову 4 бригаду сухопутних військ, яка укріпить східний фланг НАТО.

Велика Британія оголосила про це зобов’язання після зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі, що відбулася минулого тижня і присвячена посиленню оборони східного флангу альянсу.

4-ту бригаду британської армії приведуть у стан підвищеної готовності у Великій Британії в рамках зусиль з реагування на кризи та конфлікти.

Лондон уже розмістив в Естонії бронетанкову бойову групу, яка з 2017 року придана до 1-ї піхотної бригади Сил оборони Естонії. Перед розгортанням новостворена 4-та бригада проходитиме регулярні навчання з перевірки готовності у 2025 році.

Військові Великої Британії в Естонії. 2017 рік. Фото: www.gov.uk

На озброєння бригади передадуть низку бойових платформ, включаючи самохідні гаубиці Archer, бойові машини піхоти Boxer, бронетранспортери Ajax та танки Challenger 3.

Нещодавно британська армія отримала зі Швеції першу САУ Archer, а БМП Boxer та БТР Ajax приведуть до початкової бойової готовності у 2025 році. Своєю чергою Challenger 3 отримає статус повної боєготовності лише до 2030 року.

Нова модифікація Challenger відрізняється від попередника рядом удосконалень та змін, найбільш помітним з яких стане 120-мм гладкоствольна гармата L55A1 як основне озброєння.

Гармата L55A1

У поєднанні із системою управління вогнем вона повинна показувати більш високу точність, ніж 120-мм нарізна гармата L30A1, якою озброєні танки Challenger 2.

Крім того, перехід від нарізного ствола дозволить підвищити оперативну сумісність із військами НАТО. Однак це вимагатиме розробки відповідних боєприпасів.

66-тонний танк також оснащений модульною бронею нового покоління, ізраїльською системою активного захисту та передовими засобами зв’язку.

Очікується, що британська армія отримає близько 148 танків Challenger 3. У квітні у Великій Британії розпочалося будівництво танків Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL у місті Телдфорд.

Балтія Бронетехніка Велика Британія Естонія Європа Світ Танк Танк Challenger