fbpx
Британія замовляє 14 гелікоптерів Chinook

Британія замовляє 14 гелікоптерів Chinook

Boeing CH-47 Chinook Авіація Велика Британія Гелікоптери Європа Закупівлі Королівські ПС Великої Британії Світ

20 квітня 2021 року між Міністерством оборони Великобританії та компанією Boeing, було досягнуто домовленості про поставку чотирнадцяти нових вертольотів CH-47F Chinook для Королівських ПС (RAF).

Про це повідомляє нідерландське видання Scramble.

Угода, вартість якої оцінюється у 2 мільярди доларів США, включає постачання запасних двигунів, радіоелектронного обладнання, бортових РЛС, засобів самооборони від ракет, а також озброєння вертольотів кулеметами.

Нові вертольоти CH-47F замінять найстаріші Chinook HC6A, що використовуються в даний час, і які протягом своєї служби вже декілька разів проходили модернізацію.

Американські військові в Афганістані

Через вплив пандемії COVID поставки будуть затримані на три роки. Жодних очікуваних термінів доставки поки не було оголошено, за винятком того, що всі чотирнадцять одиниць планується поставити до кінця 2030 року.

Згідно даних у відкритому доступі, в даний час RAF експлуатує 32 Chinook HC6A, тоді як шість HC4 перебувають у процесі перетворення на HC6A, цей процес повинен бути завершений цього року.

У грудні 2020 року, військові Великої Британії отримали першу партію ударних вертольотів AH-64E «Apache Guardian» у шостій версії.

Сучасні нові вертольоти AH-64E  були замовлені в США для заміни WAH-64 Mk.1 (WAH-64D Block I), термін служби яких закінчується у 2024 році.

Як заявлено, AH-64E дозволять Великій Британії зберегти бойовий потенціал парку ударних вертольотів протягом десятиліть завдяки розширеним цифровим можливостям.

Як очікується, польоти вертольотів у Великій Британії почнуться в липні 2021 року. Спочатку будуть виконані випробувальні польоти, після чого тести будуть спрямовані на розробку методики навчання для переходу екіпажів з версії WAH-64 Mk.1 на AH-64E.

AH-64E «Apache Guardian» v.6 Великої Британії. Листопад 2020. Фото: МО В.Британії

Потім почнеться підготовка застосування вертольотів особовим складом 3-го полку армійської авіації (3 Regiment Army Air Corps), який увійшов до складу сформованої у квітні 1-ї бригади армійської авіації.

В серпні 2015 року Держдепартамент США схвалив потенційну поставку Великої Британії в рамках програми «Іноземні військові продажі» послуг з модернізації 50 ударних вертольотів WAH-64 Mk.1 до версії AH-64E «Apache Guardian», а також пов’язаних з контрактом обладнання, запчастин і послуг загальною вартістю до 3 млрд доларів. У липні 2016 року Британія оголосила про укладення угоди вартістю 2,3 млрд доларів на поставку 50 ударних вертольотів у варіанті AH-64E.

 

Boeing CH-47 Chinook Авіація Велика Британія Гелікоптери Європа Закупівлі Королівські ПС Великої Британії Світ