fbpx
Британія замовляє додаткові ракети Martlet, які також отримає Україна

Британія замовляє додаткові ракети Martlet, які також отримає Україна

Martlet Thales Велика Британія Європа ПЗРК ППО та ПРО Ракетобудування Світ Україна

Міністерство оборони Сполученого Королівства замовило значну кількість додаткових універсальних ракет Martlet, які також будуть постачатись Україні.

Про це повідомляє офіційна сторінка Міністерства оборони Сполученого Королівства.

Відповідний контракт на постачання був підписаний з британською компанією Thales UK, яка здійснює виробництво ракет Martlet (армійське позначення LMM) у місті Белфаст, Північна Ірландія.

Відповідне замовлення вартістю 176 мільйонів фунтів стерлінгів передбачає оснащення поточних і майбутніх засобів протиповітряної оборони британської армії, таких як Stormer HVM, переносних піхотних систем, а також морську/протиповітряну ракетну систему Королівського флоту Martlet, яка використовується гелікоптерами Wildcat HMA.2.

Окрім Британської армії, ці ракети будуть передаватись на потреби Сил оборони України в рамках обіцянок МО Сполученого Королівства на фоні збільшення кількості військових, які проходять тренування на ПЗРК LMM (Martlet).

Треба зазначити, що ракета Martlet є універсальною, оскільки вона оснащена напівактивною ГСН, яка наводиться по лазерному променю.

Такий тип наведення дозволяє уражати як повітряні цілі, так і наземні, а також морські на дальностях від 5 до 9 км.

Оскільки ракета має вагу 13 кг, довжину 1.4 метри та діаметр 76 мм, це дозволяє встановлювати велику кількість ракет в один пусковий контейнер, що демонструється на протичовнових гелікоптерах Wildcat HMA.2.

Окрім цього, завдяки просунутій системі керування вогнем та прицілювання, гелікоптери цього типу підтвердили здатність уражати повітряні цілі, у тому числі безпілотники.

Так, під час випробувальних стрільб у липні 2023 року, гелікоптери Wildcat HMA.2 зі складу 825 та 815 ескадрильї морської авіації знищили повітряну мішень Banshee, яка летіла зі швидкістю понад 100 км за годину.

Раніше «Мілітарний» повідомляв, що Міністерство оборони Сполученого Королівства збільшить кількість українських військових, які будуть проходити навчання на ПЗРК Martlet.

В рамках власної програми навчання українських військових, Британія також планує збільшити кількість переданих переносних зенітних-ракетних комплексів Martlet, які складаються з блоку управління і наведення та самих ракет.

Martlet Thales Велика Британія Європа ПЗРК ППО та ПРО Ракетобудування Світ Україна