fbpx
Британський есмінець зайшов у 12 мильну зону окупованого Криму

Британський есмінець зайшов у 12 мильну зону окупованого Криму

Королівський ВМФ Великої Британії Крим Російська агресія Україна Флот Чорне море

Сьогодні британський есмінець Defender зайшов у 12 мильну зону довкола окупованого Криму в районі мису Фіолент.

Про це повідомляє Мілітарний.

Корабель Королівського Військово-морського флоту Об’єднаного Королівства користувався правом мирного проходу згідно зі ст. 17 Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Захід у 12 мильну зону довкола окупованого Криму тривав з 11:52 по 12:23.

Російські ЗМІ стверджують, що в ході мирного переходу був попереджений про наміри застосувати зброю у випадку «порушення кордону».

Есмінець Defender (D36) з Великої Британії та фрегат Evertsen (F805) з Нідерландів під час переходу Босфору

У той же час в оприлюднених переговорах жодної згадки про це немає, лише рекомендації для британського корабля обійти район стрільб, що обмежений прибережним приписом 235/21.

Ще окупанти стверджують, що о 12:06 та 12:08 російський корабель виконав попереджувальну стрільбу, а о 12:19 літак Су-24М виконав попереджувальне бомбометання по курсу слідування британського есмінця.

Але знову ж – ця інформація на оприлюдненому аудіозаписі не підтверджується.

Згідно зі статтею 17 Конвенції ООН з морського права 1982 року, дозволений мирний прохід кораблів через територіальні води у випадку, якщо це дозволяє скоротити маршрут.

Радянський Союз хоч і був підписантом угоди, але всіляко ігнорував її виконання, і тому 12 лютого 1988 року крейсер Yorktown (CG-48) та есмінець USS Caron (DD-970) під приводом права мирного проходу заглибилися в територіальні води СРСР в районі мису Форос.

На що СРСР виставив СКР «Беззавєтний» та СКР-6 спочатку для стеження за американськими кораблями, а потім — їх витіснення з радянських територіальних вод. При цьому «Беззавєтний» здійснив навал на крейсер Yorktown .

Навал «Беззавєтного» на корабель ВМС США. Фото з борту крейсера «Йорктаун». 12 лютого 1988

Після зіткнення з Yorktown корабель «Беззавєтний» втратив якір, отримав пробоїну в корпусі вище ватерлінії та пробоїну в акустичному бульбі. Після інциденту корабель близько місяця перебував у ремонті, після чого продовжив нести бойову службу.

Королівський ВМФ Великої Британії Крим Російська агресія Україна Флот Чорне море