fbpx
C-130 впіймав у повітрі БПЛА X-61 Gremlins

C-130 впіймав у повітрі БПЛА X-61 Gremlins

DARPA Авіація БпА (Безпілотні апарати) Випробування ОПК Світ США Технології

Військово-транспортний літак C-130 Повітряних сил США вперше під час польоту «зловив» багатоцільовий безпілотник X-61A Gremlins.

Про це інформує Мілітарний.

Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA) провело випробування безпілотника Х-61 Gremlins, повідомляє Air Force Magazine. Тестування було проведено у жовтні

Спеціально обладнаний транспортний літак C-130 впіймав у польоті багатоцільовий безпілотник.

Це вдалося зробити за допомогою механічної руки та троса із вузлом на кінці, описаний програмою як куля. X-61 з’єднується з кулею, після чого крила безпілотника повертаються на 90 градусів, поки вони не будуть розміщені паралельно основному корпусу.

Далі X-61 затягується тросом, поки він не закріпиться в ручці механічного важеля, який тягне його решту шляху всередину фюзеляжу C-130. Це перше успішне підняття дрона на борт літака, до цього всі спроби закінчувалися невдачею.

Цей елемент є ключовим у програмі багатоцільових безпілотних апаратів X-61A Gremlins.

Проєкт Gremlins передбачає створення невеликих безпілотників X-61A, здатних об’єднуватися в групи та спільно виконувати різні завдання.

БПЛА планується запускати з бомбардувальників B-52 Stratofortress і B-1B Lancer, а також з транспортних літаків C-130 Hercules/Super Hercules з висоти 12,2 тисячі метрів.

Апарати можуть розвивати швидкість до 0,8 числа Маха. Тривалість польоту безпілотників становить від 1 до 3 годин, а дальність дії – від 555 до 926 кілометрів.

Після виконання завдання Gremlins будуть повертатися назад на літак-носій. Останній буде підбирати їх в повітрі.

Передбачається, що Gremlins зможуть діяти практично повністю автономно, самостійно розподіляючи завдання та ролі всередині групи. Обмін даними між апаратами буде проводитися по радіоканалу і з допомогою оптичних систем.

DARPA Авіація БпА (Безпілотні апарати) Випробування ОПК Світ США Технології