fbpx
Чехія до кінця року вирішить чи шукати заміну JAS 39 після 2027-го

Чехія до кінця року вирішить чи шукати заміну JAS 39 після 2027-го

JAS 39 Gripen L-39 Авіація НАТО Світ Чехія

Міністр оборони Чеської республіки Любомір Метнар виступив перед комітетом з питань оборони чеського парламенту з інформацією про переспективи повітряних сил національної армії. Він поінформував про потребу ухвалити рішення щодо майбутнього парку тактичної авіації.

Про це Мілітарний повідомляє з посиланням на CZ Defence.

У доповіді “Інформація про можливості ВПС та їх майбутнє забезпечення” йдеться по потребу оголошення нових тендерів. До кінця цього року буде здійснено аналіз щодо того, які бойові літаки будуть в лавах чеської тактичної авіації після 2027 року. Можливі варіанти: продовження експлуатації JAS 39 C/D; закупівля новіших версії Gripen або перехід на цілком інший тип літальних апаратів.

Зараз Чехія користується 12 літаками Saab JAS 39 Gripen C та 2 – Gripen D, які взяла в лізинг на 10 років (з 2005). В 2014-ому році країна підписала угоду зі шведською компанією про продовження використання літаків до 2027-го.

Проблемним для армії Чехії є питання навчально-тренувальної авіації. Наявні L-39C Albatros вичерпують свій ресурс, а рішення щодо майбутнього поки немає. Планується, що державна компанія LOM Prague зможе відремонтувати частину парку.

Альтернативою є закупівля новітніх L-39NG у чеської компанії Aero Vodochody. Однак, як повідомляє видання CZ Defence, комерційна пропозиція для Міноборони залишається без відповіді вже більше року.

Якщо Чехія не зможе найближчим часом вирішити питання організації підготовки пілотів тактичної авіації – ця функція може бути передана на аутсорс партнерам по НАТО, йдеться в публікації чеського медіа.

 

 

JAS 39 Gripen L-39 Авіація НАТО Світ Чехія