fbpx
Чехія передасть Україні ЗРК “Куб”

Чехія передасть Україні ЗРК “Куб”

Військова допомога Європа ЗРК «Куб» (2К12) ППО та ПРО Світ Україна Чехія

Чехія передасть Україні два зенітно-ракетних комплекси 2К12 “Куб” та боєприпаси до них.

Про це повідомив президент Чехії Петр Павел в інтерв’ю для видання Іrozhlas.

На запитання журналіста про підтримку України у війні проти російської окупації, Павел заявив, що окрім вже переданої техніки та боєприпасів, Чехія має невдовзі передати ще дві системи ППО «Куб» з досить великою кількістю ракет. Мова, імовірно, йдеться про два зенітно-ракетних дивізіони ЗРК “Куб”.

За словами політика, Україна може негайно поставити їх у стрій, тому що українські військові вже мають досвід експлуатації цієї техніки.

Крім того, ми можемо надавати боєприпаси не лише з власних запасів, а й із запасів третіх країн. Чеська Республіка дуже активна в цій сфері“, – додав Павел.

В березні Мілітарний повідомляв, що у рамках військової допомоги уряд Словаччини також схвалив передачу Україні зенітно-ракетних комплексів 2K12 “Куб”.

За словами міністра оборони Словаччини Ярослава Надя, країна передасть елементи системи протиповітряної оборони “Куб”, відповідні запасні частини, а також боєприпаси для цієї системи.

ЗРК “Куб”

2К12 «Куб» – це радянський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності, розроблений контрукторським бюро ОКБ-15. Комплекс виготовлявся у Радянському союзі з 1967 по 1983 роки.

Технічні характеристики комплексу забезпечують виявлення повітряних цілей на дальностях до 65 км та їхній обстріл на дистанціях від 4,5 до 23,5 км та у діапазоні висот до 14000 метрів.

До складу зенітно-ракетного комплексу входять самохідна установка розвідки і наведення, пункт управління та 4 самохідні пускові установки. На кожній пусковій установці розміщено по три зенітні керовані ракети 3М9.

Основними цілями для ЗРК «Куб» є літаки та крилаті ракети з швидкостями до 600 м/с (на зустрічних курсах). В сучасних умовах тактико-технічні характеристики комплексу мають забезпечити здатність протидіяти російським дозвуковим крилатим ракетам Х-101 та “Калибр”, а також тихохідним дронам-камікадзе.

Чеські комплекси можуть бути легко інтегровані в українську мережу протиповітряної оборони. Також, окрім роботи “Кубів” у стандартному режимі в складі базового комплексу, пускові установки цього ЗРК можуть бути легко інтегровані до більш сучасного зенітно-ракетного комплексу “Бук”.

Військова допомога Європа ЗРК «Куб» (2К12) ППО та ПРО Світ Україна Чехія