fbpx
Через погрози очільника білоруського КДБ у Києві евакуюють дві лікарні

Через погрози очільника білоруського КДБ у Києві евакуюють дві лікарні

Білорусь Війна з Росією Європа Сусіди Україна

Через заяву очільника білоруського КДБ Івана Тертеля у Києві почали евакуювацію двох лікарень на вулиці Богатирській, одна з яких дитяча.

Про це повідомляє офіційний Telegram-канал Київської міської державної адміністрації.

Тертель заявив, що у цих лікарнях буцімто знаходяться «терористи та їх посібники» і їх чекає «кара».

«Це абсолютна брехня і провокація ворога, яку він намагається використати для удару по соціальній інфраструктурі столиці», – йдеться в повідомленні КМДА.

Щоб убезпечити хворих дітей, їхніх батьків і медичний персонал, влада столиці перевозить пацієнтів та медиків в інші медзаклади міста.

Місто звернулося до СБУ, Міністерства охорони здоров’я за допомогою та поінформувало про заходи, які вживає для збереження життя й здоров’я пацієнтів і персоналу лікарень.

«Мілітарний» нещодавно розповідав, що Олександр Лукашенко заявив, що білоруська опозиція нібито планує захопити Кобринський район країни й звернутися до НАТО щодо введення туди військ.

Лукашенко поскаржився, що Україна буцімто зосередила на кордоні з Білоруссю угруповання кількістю 120 тисяч військовослужбовців.

Також самопроголошений президент загадав про білоруських добровольців, які воюють у складі Сил оборони України. За його словами, вони «підуть другою шеренгою за військами НАТО».

Він також заявив про ймовірність «збройних інцидентів на білорусько-українському кордоні досить висока».

Мобілізаційні заходи в Білорусі

У березні «Мілітарний» повідомляв, що у Білорусі під час перевірки боєготовності армії відпрацьовують мобілізацію військовозобов’язаних і транспортних засобів.

У межах цих заходів у військовому комісаріаті Мінського району здійснюють призов військовозобов’язаних на військові збори.

Білоруські військовозобов’язані перед відправкою до армії прибувають на пункти збору сільських виконавчих комітетів і військових комісаріатів.

Також наголошується, що визначена техніка прибуває з підприємств та організацій, проходить огляд і готова висунутися у військові частини.

Зокрема, у 19-й окремій гвардійській механізованій бригаді розгорнули пункт прийому техніки.

Основним завданням пункту є прийом транспортних засобів, що надходять із державних органів та організацій, здійснення розподілу та передачі техніки до підрозділів для подальшого виконання завдань.

Судячи з опублікованих фото, у розпорядження військових надходять вантажівки, самоскиди та екскаватори. За допомогою цієї техніки перевозять матеріальні засоби, а також виконується низка інших завдань. Також із технікою прибувають і військовозобов’язані водії машин.

Перевірка боєготовності Західного оперативного командування

У грудні повідомлялося, що Західне оперативне командування Збройних сил Білорусі почало перевірку танкового батальйону однієї з механізованих бригад командування.

Під час перевірки планується доукомплектування батальйону, зняття зі зберігання та підготовка до застосування озброєння, військової та спеціальної техніки.

Головною особливістю перевірки є залучення на доукомплектування військовозобов’язаних, які раніше проходили службу в танкових підрозділах військ Західного ОК.

Під час навчань білоруський танковий підрозділ відпрацювали марш із подоланням водної перешкоди понтонним мостом, який навели бійці 557-ї інженерної бригади.

Після подолання водної перешкоди танковий підрозділ зайняв район зосередження та почав підготовку озброєння і техніки до застосування.

На світлинах можна помітити Т-72Б з навареним «мангалом». До цього, принаймні офіційно, їх демонстрували лише раз на модернізованому Т-72БМ2 у 2022 році.

Білорусь Війна з Росією Європа Сусіди Україна