fbpx
Чеська компанія передасть Україні два розвідувальні БПЛА Bivoj

Чеська компанія передасть Україні два розвідувальні БПЛА Bivoj

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Військова допомога Україна Чехія

Чеські фахівці розробили та зібрали розвідувальний безпілотник Bivoj, який незабаром зможуть використовувати Збройні Сили України.

Про це пише ČTK.

Чеська сторона має намір передати безпілотник Україні, повідомив журналістам співвласник компанії Jablotron Далібор Дедек, який надає підтримку кампанії із закупівлі зброї для України.

З міркувань безпеки компанія, яка розробила та виготовила апарат, не повідомляє свою назву. Угоду про передачу цих нових безпілотників допомогло укласти посольство України в Чехії.

“Перше завдання безпілотника – надання точних даних, щоб українська артилерія забезпечувала кращий результат”, – пояснив бізнесмен Дедек.

Безпілотний авіційний комплекс пропонується виробником у стандартній комплектації з трьох літаків, станції управління, трекінгової антени або супутникового модуля і катапульти з якої здійснюється запуск дрона.

Загальна вага Bivoj становить 25 кілограмів, а розмах крил – 3,3 метра. Безпілотник може долати відстань до 50-60 кілометрів та збирати дані до шести годин.

Для роботи з дроном, за словами розробників, достатньо навіть однієї людини, якщо у безпілотника налаштований автопілот, він знає, куди летіти і які його завдання.

Чеська сторона прагне передати дрони Bivoj безкоштовно. Тому нині триває збір коштів від небайдужих громадян. Станом на зараз вдалося зібрати 14 мільйонів крон.

Вартість повного комплекту з двох розвідувальних та “десяти бойових” становить 30 мільйонів крон.

Наразі компанія виготовила два безпілотники для спостереження, які Україна може отримати за кілька тижнів.

Також чеська компанія працює над бойовим безпілотником.

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Військова допомога Україна Чехія