fbpx
Чеські повітряні сили патрулюватимуть небо над Балтією до кінця вересня

Чеські повітряні сили патрулюватимуть небо над Балтією до кінця вересня

JAS 39 Gripen Авіація Балтія Естонія Європа Латвія Литва НАТО ПС Чехії Світ Чехія

Міністр оборони Чехії Яна Чернохова повідомила, що чеська авіація продовжить охороняти повітряний простір над країнами Балтії.

Про це йдеться на сайті Міністерства оборони країни.

Місію Air Policing продовжать на два місця на задоволення прохання литовської сторони. Це завдання виконує JAS 39 Gripen Повітряних сил Чехії.

Зазначають, що Литва, Латвія та Естонія не має власних можливостей для забезпечення охорони повітряного простору над Балтією. За це відповідають сили НАТО. JAS-39 Gripen зі складу ПС Чехії Фото з відкритих джерелJAS-39 Gripen зі складу ПС Чехії Фото з відкритих джерел

З серпня замінити Чехію було нікому, тому міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас звернувся до Чехії з проханням продовжити операцію до кінця вересня 2022 року. З жовтня охороною повітряного простору Балтії опікуватиметься Данія.

Продовження виконання цього завдання підтверджує, що Чеська Республіка є одним із надійних партнерів в НАТО, що є подвійно важливим у час російської агресії в Україні“, – зазначила міністр оборони Яна Чернохова.

Продовження місії не вимагає нового погодження уряду та парламенту, воно може бути здійснене на основі вже існуючого мандату.

В Міністерстві оборони Чехії зазначили, що Повітряні сили армії Чеської Республіки можуть забезпечити відповідний запит, тому міністр вирішила його задовольнити.

Витрати у розмірі приблизно 14 млн чеських крон (близько 550 тисяч доларів США) максимально покриє Литва.

Нагадаємо, з вересня 2022 року Чехія охоронятиме повітряний простір Словаччини, поки Братислава не отримає замовлені раніше F-16. Нові літаки мають замінити МиГ-29, ця співпраця може триватиме близько року.

JAS 39 Gripen Авіація Балтія Естонія Європа Латвія Литва НАТО ПС Чехії Світ Чехія