fbpx
Чотири літаки МиГ-29 будуть передані Україні найближчими днями – Дуда

Чотири літаки МиГ-29 будуть передані Україні найближчими днями – Дуда

Авіація Військова допомога МиГ-29 Польща Україна

Найближчими днями Польща планує передати Україні перші чотири винищувачі МиГ-29, а пізніше – взагалі всі свої літаки цього типу.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час пресконференції.

«По-перше, буквально найближчими днями ми передамо Україні, наскільки я пам’ятаю, чотири літаки в повному робочому стані», – сказав Анджей Дуда.

Та додав, що решта літаків зараз на сервісному обслуговуванні. Після завершення необхідних робіт їх теж передадуть Україні.

«Можна сміливо сказати, що ми направляємо МиГи до України. У запасі маємо понад десять таких» , — йдеться у виступі президента Польщі.

МиГ-29 Повітряних сил Польщі. Фото: ЗМІ Польщі

Прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький заявив, що Варшава поставить свої літаки протягом 4-6 тижнів. А представник Бюро національної безпеки країни заявив, що Польща може надіслати 4-5 літаків «для початку» вже через тиждень.

Точна кількість готових до передачі літаків не озвучена, проте відомо, що на озброєнні Повітряних сил Польщі знаходиться 26 винищувачів МиГ-29 у різному стані готовності.

«Наша безпека не постраждає. Ми будемо постійно тримати російський фронт подалі від наших кордонів», — заявив речник уряду Пьотр Мюллер у четвер.

На зміну переданим літакам мають прийти щойно поставлені легкі винищувачі FA-50 з Південної Кореї, перші з яких очікуються наприкінці року. А згодом Польща матиме й ескадрильї літаків F-35.

Українські пілоти мають великий досвід застосування винищувачів МиГ-29, які Україна отримала після розпаду Радянського Союзу. Це дозволить підняти отримані літаки у повітря майже одразу.

МиГ-29 з бортовим номером 39 Повітряних сил України. Грудень 2021. Фото: ДК «Укроборонпром»

Додаткові літаки, про які Україна просила з початку війни, мають допомогти Повітряним силам у контролі повітряного простору та перехопленні російських крилатих ракет.

У вівторок пан Моравецький заявив, що Варшава також розглядає можливість надання ЗСУ винищувачів F-16 американського виробництва. Такі літаки дадуть українцям якісну перевагу над росіянами.

Авіація Військова допомога МиГ-29 Польща Україна