fbpx
CNN показали чергування Сил оборони на острові Зміїний

CNN показали чергування Сил оборони на острові Зміїний

CNN Війна з Росією Зміїний Україна

Іноземні журналісти показали чергування українських військовослужбовців та бійців російського добровольчого корпусу на одному зі знакових рубежів цієї війни – острові Зміїному.

Про охорону та оборону острова у Чорному морі розповідає телеканал CNN.

Журналісти взяли інтерв’ю у представника підрозділу РДК із позивним «Фортуна». Він – один із військових, які боронять острів.

За його словами, Україна зберігає невелику військову присутність на острові. Фактично це спостережна місія.

«Жив із родиною в Україні й ось Росія нападає на нас. Якби якась інша країна напала на нас, ми б теж воювали», – говорить «Фортуна».

Зараз, каже він, росіяни не дуже атакують, принаймні в цьому куточку України.

«На даному етапі росіяни завдають лише повітряних ударів», — розповідає військовий. «Щоб ми могли почути, як вони приходять. Також у нас є спостерігачі по всьому периметру і ми отримуємо розвіддані. Тому зазвичай нас попереджають про можливу атаку».

Зрідка вони бачать здалеку російські військові кораблі.

«Ми повинні бути на варті 24/7, тому нам тут ніколи не було нудно. Завжди є чим зайнятися», – каже «Фортуна».

За словами журналістів, тутешні військові не можуть спілкуватися зі своїми родинами. Навіть коли є сигнал, все одно залишається загроза виявлення росіянами. А маленькі човни, які використовують для переправлення вантажів, часто не приходять через погодні умови, тому чергування тут може подовжити стихія, іноді на тиждень.

Відвоювання острову Зміїний

Один із представників невеликого гарнізону на острові з позивним «Шекспір» розповів CNN про повернення Зміїного.

На його думку, велика частина важкої роботи припала на травень, коли були обстріляні позиції Росії.

«Росіяни помилилися, вважаючи, що ми не можемо до них дістатися. Вони думали, що ми можемо обстрілювати їх лише з систем залпового вогню, тому встановили на острові протиповітряні системи. Вони змогли перехопити наші ракети, але ми застосували комплексні удари ствольною артилерією», — сказав «Шекспір».

За його словами, у бою використовували французькі артилерійські установки CAESAR, а також реактивні установки залпового вогню «Град». Про українську гаубицю «Богдана», яка має радіус дії 40 кілометрів, військовий говорить без захвату. «Вона частіше ламалась, ніж стріляла», — розповідає ​​він.

Також було чимало труднощів з використанням артилерії в морі – це значно складніше за звичну статичну роботу на землі. «Умови різні, тому прицілювання складне», — додає він. Зробити вогонь артилерії точнішим допомогли розвідувальні безпілотники.

Також «Шекспір» ​​згадав першу висадку на острів наприкінці червня, після того, як російські позиції були розгромлені:

«Це був підрозділ спецназу і сапери морської піхоти. Бойові плавці, дайвери. Перевіряли водну акваторію на предмет мін, щоб інші могли підійти до острова на суднах».

Військові знайшли на острові безлюдне сміттєзвалище. Росіяни тікали поспіхом, залишили боєприпаси та озброєння.

Покинутим залишився і майже неушкоджений зенітний комплекс Тор-М2. «Якби вони мали час, вони б його підірвали», — додає військовий.

Окрім піднесення бойового духу українців, відвоювання острова Зміїний мало й стратегічну мету.

«Контроль над островом Зміїний дозволяє контролювати гирло Дунаю. Без забезпечення (острова) підписання зернової угоди було б неможливим», – вважає «Шекспір», маючи на увазі узгоджену в липні ініціативу за посередництва ООН. Вона дозволила Україні відновити експорт зерна через Чорне море.

CNN Війна з Росією Зміїний Україна