fbpx
Данія планує збільшити фонд військової допомоги Україні на 2,6 млрд доларів

Данія планує збільшити фонд військової допомоги Україні на 2,6 млрд доларів

Військова допомога Данія Україна

Данія планує збільшити витрати на військову допомогу Україні на 17,9 мільярда крон (2,59 млрд доларів) протягом цього року.

Про це у понеділок під час ефіру на радіо заявила прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

За її словами, уряд планує додати до фонду ще 7,5 мільярда крон цього року та 10,4 мільярда наступного року. Нові гроші призначені на військову допомогу.

«Цей значний внесок сприятиме подальшому зміцненню бойових спроможностей Збройних Сил України в короткостроковій та середньостроковій перспективі. В єдності наша сила!», – заявив Володимир Зеленський у Twitter.

У березні 2023 року уряд Данії створив фонд на 7 мільярдів данських крон (1 млрд доларів) для військової, цивільної та бізнес-допомоги Україні. Основну частину коштів – понад 767 мільйонів доларів – спрямували на військову допомогу.

Ілюстраційна картинка про допомогу Україні від Міноборони Данії

Також Данія входить до “танкової коаліції” – об’єднання країн, які допомагають підсилити українське військо західними танками. Зокрема, Данія спільно з Німеччиною та Нідерландами передасть Україні близько сотні танків Leopard 1.

Проєкт з модернізації великої кількості танків Leopard 1A5 спільно з Нідерландами та Німеччиною розпочався у лютому.

У рамках проєкту на першому етапі планують початковий транш у розмірі двох танкових батальйонів, що еквівалентно приблизно 80 одиницям техніки. Перші танки мають надійти до України вже на початку червня.

Також у квітні Данія передала Україні 19 самохідних артилерійських установок CAESAR 8х8 французького виробництва компанії NEXTER. Передача техніки супроводжувалася навчанням майбутніх українських екіпажів.

Наразі Данія разом з Нідерландами очолює європейську коаліцію з проведення тренувань для українських льотчиків на винищувачах F-16.

Військова допомога Данія Україна