fbpx
ДКАУ готує наземну інфраструктуру для роботи з супутником «Січ-2-1»

ДКАУ готує наземну інфраструктуру для роботи з супутником «Січ-2-1»

ДКАУ (Державна космічна агенція України) КБ «Південне» Космос Супутник Україна

ДКАУ (Державна космічна агенція України) готує наземну інфраструктуру для роботи з супутником «Січ-2-1».

Про це повідомляє Національний центр управління та випробувань космічних засобів.

Національний центр управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ) проводить роботи з підготовки до запуску та орбітальної експлуатації космічного апарату «Січ-2-1» (КА «Січ-2-1»).

Усі роботи проводяться у відповідності до строків та обсягів робіт, які визначені організаційно-плануючими та керівними документами, що затверджені Головним конструктором космічного апарату та Державним космічним агентством.

НЦУВКЗ виконано роботи щодо підготовки наземного інформаційного комплексу (НІК). Зокрема:

  • проведено модернізацію наземних станцій прийому інформації УНСПІ-8,2 та ПС-8,2. Працездатність станцій прийму та їх відповідність міжнародним стандартам перевірено в процесі прийму інформації від іноземних космічних апаратів ДЗЗ;
  • проведено модернізацію комплексу обробки, архівації та зберігання інформації, оновлено апаратну частину, встановлено нове програмне забезпечення, що призначено для обробки інформації від КА «Січ-2-1»;
  • відпрацьовано та перевірено шляхом практичної експлуатації наземну інформаційну систему розповсюдження та доведення до споживачів інформації ДЗЗ.
Процес збирання супутника Січ-2-1

Роботи щодо підготовки наземного комплексу управління (НКУ) проводяться у відповідності до графіку виконання робіт з підготовки до запуску космічного апарату «Січ-2-1» та з урахуванням розподілу відповідальності між Головним конструктором космічного апарату та НЦУВКЗ. За рахунок бюджетного фінансування поза межами космічної програми НЦУВКЗ виконано наступний обсяг робіт:

  • проведено модернізацію та переоснащення Наземної станції управління СКТРЛ-М1;
  • закуплено та змонтовано апаратні засоби та встановлено базове програмне забезпечення Центру управління польотом КА «Січ-2-1»;
  • підготовлено та перевірено технічні засоби, що забезпечують функціонування ЦУП: система зв’язку та передачі інформації, система енергозабезпечення, інші системи.

Розробку спеціалізованого програмного забезпечення (СПЗ) ЦУП КА «Січ-2-1» на замовлення Головного конструктора КА «Січ-2-1» здійснює «Дніпрокосмос» філія НЦУВКЗ за рахунок коштів утримання.

Виконання робіт здійснюється згідно технічного завдання та вихідних даних Головного конструктора КА «Січ-2-1».

Роботи виконуються згідно узгодженого графіку робіт. Виконання робіт ускладнюється неодноразовими змінами в технічному завданні та у вихідних даних.

Супутник Січ-2-1

Для забезпечення орбітальної експлуатації КА «Січ-2-1» НЦУВКЗ спільно з ДП «Український державний центр радіочастот» здійснено роботи щодо включення радіочастотних присвоєнь супутникової мережі SICH-2M до Міжнародного довідкового регістру Міжнародного союзу електрозв’язку.


Дніпропетровська область частково профінансує запуск «Січ-2-1»


З метою забезпечення належної експлуатації об’єктів наземної космічної інфраструктури НЦУВКЗ протягом останніх трьох років проведено значний обсяг робіт з ремонту, переобладнання та модернізації технічних споруд, в яких розташовані засоби НКУ та НІК, розвитку інженерних систем та комунікацій, підвищення надійності енерго- та теплозабезпечення, тощо.

ДКАУ (Державна космічна агенція України) КБ «Південне» Космос Супутник Україна