fbpx
Для Греції розпочали будувати другий фрегат класу FDI HN

Для Греції розпочали будувати другий фрегат класу FDI HN

Naval Group Греція Європа Світ Суднобудування Флот Франція Фрегати

Французька компанія Naval Group приступила до різання сталі для другого багатоцільового фрегата класу FDI HN, призначеного для ВМС Греції.

Контракт на постачання трьох фрегатів FDI з опціоном на будівництво одного додаткового було підписано у березні 2022 року.

Як планується, перші два кораблі будуть поставлені флоту Греції у 2025 році, а третій – у 2026 році.

Naval Group у червні в Афінах підписала низку контрактів та угод про співпрацю з грецькими компаніями в рамках програми FDI.

Так, з компанією Emmis укладено контракт на постачання електричних трансформаторів, з Mevaco – на механічне обладнання, зі Stelma – на фарбувальні роботи, з Viking Hellas – на постачання надувних шлюпок із жорстким корпусом. Крім того, французький суднобудівник уклав угоди про співпрацю з Akmon, Intracom, Miltech, Prisma та Scytalys.

Церемонія різання сталі другого фрегата FDI HN для ВМС Греції. Липень 2022. Франція. Фото: Naval Group

У вересні 2021 року міністр оборони Греції Ніколас Панайотопулос підписав з французькими компаніями Naval Group і MBDA меморандум про взаєморозуміння, що передбачає початок переговорів щодо постачання ВМС Греції трьох нових багатоцільових фрегатів FDI HN (Fregate de Defense et Intervention Helle).

Парламент Греції схвалив підписання угоди на постачання трьох фрегатів загальною вартістю 3 мільярдів євро у лютому 2022 року. 24 березня 2022 року в Афінах генеральний директор Головного управління оборонних інвестицій та озброєнь віцеадмірал (у відставці) Арістідіс Алексопулос та головний виконавчий директор Naval Group П’єр Ерік Поммелле підписали контракт на постачання трьох фрегатів FDI HN.

Угода містить опціон на постачання ще одного фрегата та передбачає підтримку кораблів у процесі експлуатації.

Контракт також включають постачання торпед MU90 і обманних цілей CANTO.

Торпеда MU90. Фото з відкритих джерел

Як планується, постачання кораблів буде виконано в короткі терміни: перші два – у 2025 році, третій – у 2026 році. За інформацією Naval Group, будівництво першого фрегату для ВМС Греції вже розпочалося.

Фрегати класу FDI спочатку розроблені як багатоцільові кораблі проміжного типу (водотоннажність – 4250 тонн), які мають доповнити у складі ВМС Франції фрегати класу FREMM (6000 тонн) та корвети “Gowind” (2500 тонн).

Ілюстрація фрегату класу FDI (Fregate de Defense et Intervention) від Naval Group

Довжина корабля становитиме 121,6 метра, ширина – 17,7 метра. Максимальна швидкість – до 27 вузлів, дальність плавання – 5000 миль, автономність – 45 діб. Екіпаж – 125 осіб (можливе додаткове розміщення 28 осіб).

Naval Group Греція Європа Світ Суднобудування Флот Франція Фрегати