fbpx
Для ВМФ США створять автономні надводні транспортні кораблі

Для ВМФ США створять автономні надводні транспортні кораблі

ВМФ США Десантні катери та кораблі Світ Суднобудування США Технології Флот

Компанія Austal USA отримала контракт вартістю 44 мільйони доларів США на проектування, закупівлю, впровадження виробництва та демонстрацію автономних можливостей швидкісного експедиційного транспорту EPF (Expeditionary Fast Transport).

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Naval News.

Роботи по впровадженню технологій автономності судна проводитимуться на USNS Apalachicola, що є 13-м швидкісним експедиційним транспортом, який зараз будується на суднобудівному заводі Austal USA Mobile, штат Алабама.

Зазначимо, що компанія Austal USA з грудня 2012 року виконує контракт на будівництво 15 суден EPF класу Spearhead для ВМФ США і поставила вже дванадцять із них.

USNS Newport (T-EPF-12). Фото з відкритих джерел

Генеральний директор Austal Limited Педді Грегг сказав, що довгоочікуваний контракт є ще одним важливим, стратегічним кроком на шляху розширення можливостей автономного судна.

“У своїй піврічній презентації результатів Austal зазначив, що фінансування автономного контракту на конвертацію EPF було передбачено у бюджеті уряду США на 2021 рік, тому ми раді, що зараз він перетворений на офіційний контракт. Виграш контракту на 44 мільйони доларів вітається з точки зору доходу, але стратегічно така угода є ще більш важливою для Austal”, – сказав Педді Грегг.

Наразі на суднобудівному заводі Austal USA будуються два EPF – USNS Apalachicola (EPF 13) та USNS Cody (EPF 14).

EPF

EPF (раніше носив позначення JHSV) являє собою швидкохідний багатоцільовий десантний корабель катамаранного типу, який може використовуватися для перекидання військ, вантажів та військової техніки.

Судно EPF довжиною 103 м може транспортувати 600 т вантажу на відстані 1200 морських миль на середній швидкості 35 вузлів.

USNS Newport (T-EPF-12). Фото з відкритих джерел

На борту можуть бути розміщені до 312 десантників на індивідуальних сидіннях. Екіпаж корабля – 26 осіб.

Кожен корабель обладнаний льотним майданчиком для прийому в будь-який час доби вертольотів різних типів.

USNS Yuma (T-EPF-8) під час заходу в порт Одеси 19 вересня 2019-го року

Нагадуємо, що 19 вересня 2019 року, до Одеси заходив американський транспортно-десантний корабель USNS Yuma (T-EPF-8). Це стало другим візитом сучасного десантного катамарану до Одеси. Перший візит відбувся 29 червня 2019-го року перед початком міжнародних навчань SeaBreeze 2019, куди він доправив обладнання, спорядження та військову техніку американської сторони.

ВМФ США Десантні катери та кораблі Світ Суднобудування США Технології Флот