fbpx
До Греції прибули перші винищувачі Dassault Rafale

До Греції прибули перші винищувачі Dassault Rafale

Dassault Aviation Rafale Авіація Винищувач Греція Європа Закупівлі ПС Греції Світ Франція

Повітряні сили Греції отримали на озброєння перші багатоцільові винищувачі Rafale.

Про це інформує Мілітарний.

Загалом сьогодні до Греції прибули шість винищувачів, які були придбані в рамках оборонної угоди з Францією, пише Reuters. Місцеве телебачення в прямому ефірі транслювало політ літаків, які прямували до авіабази Танагра поблизу Афін.

Греція замовила загалом 24 літаки виробництва Dassault Aviation вартістю понад 3 мільярди євро (3,4 мільярда доларів), оскільки вона прагне модернізувати свої збройні сили на тлі загострення відносин з Туреччиною.

Варто згадати, що 21 липня 2021 року, Повітряним силам Греції передали перший багатоцільовий винищувач Rafale. Він разом із наступними п’ятьма, використовувався для навчань грецьких льотчиків та техніків у Франції.

Перший літак передали через шість місяців після підписання першої угоди між Грецією та Францією на поставку 18 багатофункціональних винищувачів Rafale компанії Dassault.

У вересні минулого року, стало відомо, що Греція дозамовила шість французьких багатоцільових винищувачів Rafale.

Поставка 18 винищувачів передбачає отримання Грецією 12 вживаних літаків та 6 нового виробництва, щодо додаткових 6 поки не відомо у якому стані будуть вони.

Перший Rafale переданий ПС Греції 1

18 травня 2021 року перший Rafale B для Повітряних сил Греції був сфотографований під час польоту з авіабази Aérienne 125 (BA 125) Істрес-Ле-Тюбе на півдні Франції. Винищувачі на службі замінять літаки Dassault Mirage 2000 EGM, що експлуатуються Повітряними силами Греції з 1980-х років.

Rafale

Dassault Rafale – французький багатоцільовий бойовий літак розроблений компанією Dassault Aviation належить до четвертого покоління винищувачів.

Багатоцільовий винищувач Rafale у польоті

Літак є повністю французьким проектом, у його розробці не брали участь іноземні компанії, в ньому немає комплектуючих, вироблених в інших країнах. Прототип винищувача здійснив перший політ 4 липня 1986 року.

Модифікації Rafale С використовуються Повітряним силами Франції з 2006 року, а Rafale М французькими ВМС з 2004 року відповідно. У 2009 році французькі військові замовили ще 60 винищувачів.

Dassault Aviation Rafale Авіація Винищувач Греція Європа Закупівлі ПС Греції Світ Франція