fbpx
До Литви прибула партія зенітних ракет Bolide

До Литви прибула партія зенітних ракет Bolide

Saab Балтія Європа Закупівлі Литва ПЗРК ПЗРК RBS 70 ППО та ПРО Світ

Литва отримала партію ракет для переносних зенітно-ракетних комплексів RBS 70.

Про це вранці у понеділок, 26 серпня, повідомило литовське міністерство оборони.

Керовані ракети Bolide шведського виробництва були доставлені військово-транспортним літаком. Про це свідчить опубліковане фото.

Це озброєння сприятиме посиленню протиповітряної оборони (ППО) країни.

Восени 2022 року міністерство оборони Литви підписало контракт зі шведською компанією SAAB Dynamics AB на закупівлю керованих ракет Bolide і MK-2 вартістю близько 45 мільйонів євро.

Попередня партія зенітних ракет Bolide приблизно на 15 мільйонів євро була доставлена до Литви 31 травня цього року.

Литовські військові обрали систему протиповітряної оборони малого радіуса дії RBS 70 через простоту обслуговування, мобільність і стійкість до електромагнітних перешкод, зазначили у міноборони Литви.

Ці переносні зенітно-ракетні комплекси наразі стоять на озброєнні батальйону ППО литовської армії.

У липні 2024 року Литва замовила у шведської Saab мобільні системи протиповітряної оборони малої дальності на основі зенітних ракет ПЗРК RBS 70 у новітній версії NG.

Загальна вартість закупівлі неназваної кількості таких систем – близько 147 мільйонів євро. Поставка цих засобів ППО запланована на 2025-2027 роки.

Пускові установки встановлюватимуться на даху бронеавтомобілів JLTV американського виробництва, які також перебувають на озброєнні литовського війська.

RBS 70 призначений для знищення низьколітаючих цілей. Наведення зенітної ракети комплексу відбувається за лазерним променем, який забезпечує високу точність та не реагує на постановку теплових та дипольних пасток.

Saab Балтія Європа Закупівлі Литва ПЗРК ПЗРК RBS 70 ППО та ПРО Світ