fbpx
ДПСУ виявляє факти браконьєрства на Азові

ДПСУ виявляє факти браконьєрства на Азові

Азовське море ДПСУ Морська охорона Україна Флот

ДПСУ (Державна прикордонна служба України) звітує про активну протидію проявам браконьєрства на Азовському морі.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Лише за останні 10 діб пресслужба відомства тричі повідомляла про факти виявлення правопорушень, що пов’язані з незаконним виловом риби.

Перший з них стався 15 квітня 2020 року, коли неподалік від населеного пункту Ялта Мангушського району Донеччини, правоохоронці дістали з води заборонені сітки, в яких були калкани та піленгаси.

Браконьєрські тенета знайшли неподалік від місця, де напередодні затримали порушників прикордонного режиму, які повернулися з промислу з уловом 1345 азовських калканів. Експерт-іхтіолог визначив, що нелегальний улов приніс державі збитку на майже 1 220 000 грн, а санкція – ст. 249 ККУ «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом».

Виявленні знаряддя для незаконного вилову риби 15 квітня 2020 року

Після затримання порушників з рибою спільний наряд прикордонників, поліцейських з експертом-іхтіологом вийшов на катері в пошуках їхніх знарядь лову. За результатами пошуків правоохоронці знайшли та вилучили 450 метрів сітки, у якій було 5 піленгасів та 10 азовських калканів. За оцінкою іхтіолога – знайдені камбальні ліскові сітки відносяться до заборонених знарядь лову, а збиток, завданий державі господарями сіток цього разу склав близько 12 000 грн.

Про другий випадок браконьєрства ДПСУ відзвітувались 20 квітня, коли в ході патрулювання акваторії Азовського моря, прикордонники двох підрозділів виявили 13 знарядь лову завдовжки 800 метрів.

Із тенет правоохоронці дістали понад 80 калканів, майже 50 піленгасів та 8 осетрів.

Того ж дня прикордонники відзвітувались, що в районі пляжу «Сонячний», що на Бердянській косі, прикордонники відділу «Бердянськ» Бердянського загону затримали двох громадян України на маломірному судні типу «МКМ» без бортових номерів.

Стосовно 1-єї особи складено протокол за ст.202 КУпАП (здійснення підходу до берега поза встановленим об’єктом базування).

«Як з’ясувалось, чоловіки вийшли в море поза пунктом базування. На береговій лінії, поряд з маломірним судном, знаходились п’ять мішків, із яких прикордонники дістали майже 220 азовських калканів.», – написали у пресслужбі

Крім того, по даному факту прикордонники повідомили представників Нацполіції та Держрибагентства, які прибули до вказаного місця для з’ясування усіх обставин справи. Представниками рибоохоронного патруля рибу вилучено, сума збитку державі склала близько 200 тисяч гривень.

22 квітня у матеріалі на сайті прикордонників повідомили, що у результаті спільних дій правоохоронці виявили 23 заборонених знаряддя лову загальною довжиною 1380 м.

В сітки потрапили понад 270 рибин калкана азовського (камбала), майже 70 піленгасів, 6 осетрів російських, та два десятки оселедців.

Заборонені знаряддя лову слідчі вилучили в якості речових доказів. Рибу випустили в природне середовище. Сума попередження завданої шкоди склала близько 580000 грн.

Азовське море ДПСУ Морська охорона Україна Флот