fbpx
Двоє українських пілотів прибули в США для оцінки їхніх навичок – ЗМІ

Двоє українських пілотів прибули в США для оцінки їхніх навичок – ЗМІ

F-16 Авіація Військова допомога Командування Повітряних Сил ЗСУ Навчання ПС США Україна

Двоє українських пілотів перебувають у США та проходять оцінку, щоб визначити скільки часу може знадобитися, щоб керувати бойовими літаками, включаючи F-16.

Про це повідомляє NBC NEWS з посиланням на двох чиновників Конгресу та викопоставленого чиновника США.

Разом з тим рішення щодо передачі Україні бойової авіації наразі немає.

За словами співрозмовників видання українські пілоти проходять оцінку на тренажерах на військовій базі в Тусоні, штат Арізона, і незабаром до них можуть приєднатися й інші їхні колеги.

Багатоцільовий винищувач F-16 ПС США

Зазначають, що в США схвалили відправку ще 10 пілотів для подальшої оцінки навичок вже цього місяця.

Таким чином хочуть оцінити підготовку українських пілотів та визначити скільки часу може займати відповідна програма навчання.

Програма спрямована на оцінку їхніх здібностей як пілотів, щоб ми могли краще порадити їм, як використовувати можливості, які вони мають і ми їм надали“, — сказав один зі співрозмовників.

Водночас підкреслюють, що це ще не навчальна програма, українці не будуть керувати літаками під час перебування у США.

Навчальний центр льотчиків винищувачів F-16 від Elbit Systems

Заступник міністра оборони США Колін Кал заявив комітету Палати представників у справах збройних сил, що США не приймали рішення про надання F-16. 

Він також сказав, що США “не почали навчання на F-16” і що терміни поставки F-16 “по суті такі самі”, як і графік навчання, приблизно 18 місяців.

Тож ви фактично не заощадите собі час, розпочавши навчання на ранній стадії нашої оцінки. І оскільки ми не прийняли рішення про надання F-16, а також наші союзники та партнери, немає сенсу починати навчати їх на системі, яку вони, можливо, ніколи не отримають“, – сказав Колін Кал.

Строки підготовки пілотів

Інші офіційні особи з питань оборони США заявили, що навчання пілотів може бути скорочено до шести-дев’яти місяців, залежно від попередньої підготовки пілотів і знань про винищувачі.

За словами американських і західних офіційних осіб, Україна повідомила, що має до 20 пілотів, готових вирушити до США для навчання на F-16. Ще близько 30 пілотів можуть пройти підготовку найближчим часом.

Винищувач F-16AM Повітряних сил Бельгії. 2007 рік. Фото: Raybin

Відповідаючи на запитання про оцінку двох українських льотчиків, представник оборонного відомства назвав це “ознайомленням”

Це рутинна діяльність у рамках нашого міжвійськового діалогу з Україною. Ознайомлювальний захід — це, по суті, обговорення між персоналом ПС і спостереження за тим, як працюють ПС США. Цей захід дозволяє нам краще допомогти українським пілотам стати ефективнішими пілотами та краще порадити їм, як розвивати власні здібності“, – сказав один з співрозмовників.

Під час виступу перед Комітетом Палати представників у справах збройних сил Колін Кал сказав, що українські чиновники попросили у США 128 літаків — F-15, F-16 і F-18.

Кал сказав, що за оцінками ПС США Україні зрештою знадобиться від 50 до 80 F-16, щоб замінити свої нинішні ПС.

Якщо США нададуть нові літаки, на їх доставку в Україну знадобиться від трьох до шести років, з дещо коротшим терміном від 18 до 24 місяців, якщо США відправлять відремонтовані старі моделі F-16.

Вартість відправки F-16 становитиме 11 мільярдів доларів, залежно від моделі та поставленої кількості.

F-16 Авіація Військова допомога Командування Повітряних Сил ЗСУ Навчання ПС США Україна