fbpx
Експедиція вивчає затонулий на Десні монітор Kraków/Смоленськ

Експедиція вивчає затонулий на Десні монітор Kraków/Смоленськ

Друга Світова Війна Історія Україна Флот

Міжнародна експедиція вивчає затонулий у Другу Світову Війну на Десні монітор «Kraków» / «Смоленськ».

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на інформацію оприлюднену керівником пошукової експедиції Сергієм Гафаровим – заступником керівника Київської громадської організації «Товариство ветеранів розвідки ВМФ».

Тривають роботи вже не один рік у Чернігівській області біля села Ладинка.

Ще 2005 році дослідивши річковий монітор науковці констатували: корабель у цілком задовільному стані, проте частина палуби занесена мулом та заросла.

Упродовж експедицій проведених в 2010-2014 роках з корабля було піднято багато аутентичних речей, що передали до музею місцевої Ладинської загальноосвітньої школи I-II ступенів.

Експедиції продовжувались і після, остання з яких відбулась у серпні 2020 року, коли за допомогою техніки вдалось повністю дообстежити корпус монітора.

Історія річкового монітору «Kraków» / «Смоленськ» розпочалась у 1923 році з закладки підприємстві Polskie Fabryki Maszyn i Wagonów L. Zieleniewski S.A у Кракові.

В жовтні 1926 року міністр військових справ, маршал Польщі Юзеф Пілсудський включив річковий монітор «Kraków» та однотипний з ним «Wilno» до складу Пінської флотилії військово-морських сил Польщі.

Урочистості в ході зарахування корабля Krakow до складу ВМС Польщі

На початку служби корабель був озброєний двома 75-мм гарматами, у 30-х роках корабель пройшов модернізацію та був доозброєний 100-мм гаубицею.

Екіпаж річкового монітору Krakow

З початком Другої Світової Війни та включення в агресію проти Польщі Радянського Союзу, 21 вересня 1939 року екіпаж затопив монітор «Kraków» на річці Піна.

Модель річкового монітору Krakow

В СРСР його підняли на воду та відправили на ремонт, де переозброїли та дали нову назву – «Смоленськ».

Вже у жовтні 1939 року корабель включили до складу Дніпровської військової флотилії, а через рік – у липні 1940 року до створеної Пінської військової флотилії.

З початком бойових дій між Німеччиною та СРСР 22 червня 1941 року, корабель перебазовували декілька разів, аж поки в кінці липня 1941 року він не потрапив під ворожий артобстріл, в результаті чого загинуло вісім членів екіпажу, десятеро було поранено, вийшла з ладу ліва машина, і «Смоленськ» відправили ремонтувати в Київ.

7 серпня судно знову стало до бою в групі вогневої підтримки лівого флангу Київського укріпрайону.

28 серпня 1941 року «Смоленськ» передали Чернігівському загону річкових кораблів на Десні, що підтримували сухопутні підрозділи Червоної армії вогнем в районі Остра і Чернігова.

Впродовж серпня монітор декілька разів отримував ушкодження від німецької авіації.

Невдовзі «Смоленськ» потрапив у оточення та був підірваний власним екіпажем 15 вересня 1941 року кілька кілометрів південніше Чернігова


Використані джерела:

Друга Світова Війна Історія Україна Флот