fbpx
Естонія передасть артилерію та боєприпаси Україні

Естонія передасть артилерію та боєприпаси Україні

Артилерія Боєприпаси Військова допомога Естонія Європа Світ Україна

Естонія анонсувала новий пакет військової допомоги до якого увійде артилерія, боєприпаси та піхотне спорядження.

Новина оприлюднена на сайті Міністерства оборони Естонії.

Сьогодні, 21 березня, в Києві на зустрічі з українським колегою Рустемом Умеровим міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що Естонія надішле Україні наступний пакет військової допомоги у розмірі 20 мільйонів євро.

«У комплект входять безвідкатні протитанкові гармати, вибухівка, різні види артилерійських боєприпасів, протигази, снайперське спорядження, боєприпаси меншого калібру тощо. Ми склали цей пакет, зосереджуючись на тому, щоб забезпечити максимальну вигоду для України, і водночас переконатися, що не зменшити готовність оборони Естонії», – сказав міністр оборони Ханно Певкур.

У повідомленні зазначається, що останній пакет допомоги включає снаряди калібру 155 мм, що є додатковим внеском Естонії в ініціативу Європейського Союзу щодо відправлення в Україну мільйона снарядів.

Тип безвідкатних гармат теж не називається. Однак ще у 2022 році Естонія передала зі своїх запасів певну кількість 90-мм гармат шведського виробництва.

Безвідкотна гармата “Pansarvärnspjäs 1110” (“PV-1110”) військових Литви. 2010 рік. Литва. Фото з відкритих джерел

Гармата призначена для ураження статичних цілей на відстані 800 м та рухомих — до 500 метрів. Однак навідміну від радянських аналогів вона не має у своєму арсеналі уламково-фугасних боєприпасів для боротьби з піхотою.

Гармата керується групою з 2-3 осіб та транспортується на власному двоколісному лафеті, однак також може використовуватись на транспортному засобі.

Це вже другий транш військової допомоги від Естонії у цьому році. Раніше, 3 лютого, уряд країни виділив пакет до якого увійшли протитанкові ракети комплексу Javelin, кулемети, набої до стрілецької зброї, наземна і плаваюча техніка, а також водолазне спорядження.

На початку року прем’єр-міністр країни Кая Каллас заявила, що у наступні чотири роки Естонія планує надавати військову підтримку Україні в розмірі 0,25% від свого ВВП.

Порівнюючи з минулорічним ВВП країни у 37,7 млрд євро, приблизна сума допомоги може коливатись в межах 100 млн євро на рік.

У той же час Естонія з іншими країнами Балтії розпочала масштабний проєкт із розбудови рубежів оборони та фортифікаційних споруд на кордоні з Росією.

Артилерія Боєприпаси Військова допомога Естонія Європа Світ Україна