fbpx
Естонія та Латвія почнуть перемовини з виробником про спільну закупівлю ЗРК Iris-T

Естонія та Латвія почнуть перемовини з виробником про спільну закупівлю ЗРК Iris-T

Diehl Defence IRIS-T Балтія Естонія Європа Закупівлі ЗРК Латвія ППО та ПРО Світ

Естонія та Латвія почнуть перемовини з німецькою компанією Diehl Defense щодо закупівлі системи протиповітряної оборони середнього радіуса дії Iris-T SLM.

Про це йдеться у повідомлені міністерства оборони Естонії.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур та міністр оборони Латвії Інара Мурнієце оголосили про початок перемовин в рамках спільних закупівель систем ППО.

Я дуже радий, що разом з Латвією ми досягли наступної віхи в наших спільних закупівлях засобів протиповітряної оборони середньої дальності. Це був спільний проєкт історичного масштабу для нашого оборонного співробітництва, найбільший на сьогодні“, – сказав міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

<yoastmark class=

Він зауважив, що якщо перемовини будуть успішними, країни планують досягти підписання контракту про закупівлю та остаточно оголосити переможця торгів цього літа.

Наша спільно обрана система протиповітряної оборони середньої дальності ще більше захистить небо Латвії та Естонії та забезпечить максимально можливий захист для наших людей, а також цивільної та військової інфраструктури“, — заявила міністр оборони Латвії Інара Мурніеце.

Пускова установка ЗРК IRIS-T SLS на чотиривісному шасі MAN

Спільне ППО для Естонії та Латвії

У червні 2022 року на саміті НАТО в Мадриді Естонія та Латвія підписали угоду про наміри щодо спільних закупівель засобів протиповітряної оборони середньої дальності.

Керував процесом Естонський центр оборонних інвестицій (RKIK).

Наша мета полягає в тому, щоб до 2025 року забезпечити Естонію оперативними можливості ППО середньої дальності.  Це означає, що перші системи повинні надійти в 2024 році,” — сказав міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

Зауважують, що Естонський центр оборонних інвестицій провів ретельне дослідження ринку для потенційних учасників і розглянув шість міжнародних компаній.

Для вибору переможця тендеру ми розглядали такі критерії оцінки, як технічна потужність системи, загальна вартість системи, вартість життєвого циклу протягом наступних 30 років, час доставки та залучення місцевої промисловості, тому що промисловість Естонії та Латвії також може зробити внесок у розвиток потенціалу“, – сказав Прійт Соосаар, керівник категорії зв’язку та радіолокації RKIK.

Остаточна вартість інвестиції буде визначена під час переговорів щодо контракту. Він включатиме вартість самої системи, а також всю необхідну інфраструктуру, навчання, допоміжне обладнання та супутні витрати.

Нагадаємо, на початку квітня 2023 року до Естонії прибули іспанські підрозділи з ЗРК NASAMS.

ЗРК NASAMS військових Іспанії. Серпень 2022. Фото: Міноборони Іспанії

Вони перебуватимуть в Естонії чотири місяці.

Мета іспанського підрозділу – охорона авіабази Емарі як стратегічного об’єкта.

Іспанські ЗРК NASAMS в Латвії ФОТО: NBS

Аналогічний підрозділ існує і в Латвії, обидві системи пов’язані між собою і входять до складу протиповітряної та протиракетної оборони східного крила НАТО.

Diehl Defence IRIS-T Балтія Естонія Європа Закупівлі ЗРК Латвія ППО та ПРО Світ