fbpx
F-35 спишуть після зіткнення з птахом

F-35 спишуть після зіткнення з птахом

F-35 Авіаінциденти Авіація Азія Південна Корея (Республіка Корея) ПС Південної Кореї Світ

Південна Корея спише винищувач п’ятого покоління F-35, що отримав ушкодження після зіткнення з птахом.

Про це повідомляє південнокорейське видання Yonhap News Agency.

У п’ятницю представник південнокорейських повітряних сил повідомив про зняття з експлуатації винищувача F-35A, оскільки він отримав надто серйозні пошкодження внаслідок зіткнення з птахом у січні 2022 року.

Всебічний аналіз, проведений корейськими спеціалістами разом з представниками Lockheed Martin, показав, що внаслідок інциденту понад 300 елементів літака зазнали пошкоджень, включаючи планер, двигун, системи управління та навігації.

Враховуючи високі витрати та тривалий період необхідний для ремонту, комісія повітряних сил дійшла висновку, що краще зняти літак, ніж ремонтувати його. 

За словами військових, вартість відновлення пошкодженого F-35A складає 107,6 млн доларів, що значно перевищує вартість його придбання, що оціненюється у 84 млн доларів.

Птах на мільйон

У січні 2022 року південнокорейський пілот F-35 був змушений здійснити жорстку посадку після того, як в ході тренування літак зіткнувся з птахом, що спричинило збій у системі авіоніки.

За словами представників Південнокорейських повітряних сил, інцидент стався, коли винищувач летів на низькій висоті, щоб потрапити на полігон після зльоту з авіабази в Чеонджу, за 140 кілометрів на південь від Сеула.

Реактивний літак зіткнувся з 10-кілограмовим орлом. Птах нібито влучив у лівий повітрозабірник літака, прорвав перегородку збройового відділення, пошкодив гідравлічний канал і кабелі живлення, а також заблокував роботу шасі.

F-35B Корпусу морської піхоти США здійснив посадку із невипущеним шасі на авіабазв Кадена, Японія, 1 грудня 2022 року.

Через неможливість випускання шасі пілот прийняв рішення провести посадку на фюзеляж. Літак аварійно приземлився, пілот залишився неушкодженим.

Військово-повітряні сили заявили, що розглядатимуть різні способи використання знятого з експлуатації літака, включаючи його потенційне використання в якості навчального стенду для підготовки бортових техніків.

Нагадаємо, що у вересні цього року американський винищувач F-35B впав під час тренувального польоту. Пілот літака катапультувався через нештатну ситуацію.

F-35 Авіаінциденти Авіація Азія Південна Корея (Республіка Корея) ПС Південної Кореї Світ