fbpx
Фінляндія передає Україні важке озброєння та боєприпаси у найбільшому на сьогодні пакеті допомоги 

Фінляндія передає Україні важке озброєння та боєприпаси у найбільшому на сьогодні пакеті допомоги 

Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Україна Фінляндія

Фінляндія передає Україні важке озброєння та боєприпаси, які увійшли у 12-й пакет оборонної допомоги.

Про це повідомляє міноборони країни.

Передачу нового пакета допомоги затвердив президент Фінляндії 19 січня 2023 року за поданням уряду країни.

Допомога враховує потреби України для протистояння російському повномасштабному вторгненню.

Компенсаційна вартість цієї партії оборонної підтримки становить близько 400 мільйонів євро. Із міркувань безпеки Фінляндія не повідомляє, що саме містить цей пакет допомоги.

За даними міноборони країни, із останнім пакетом компенсаційна вартість усієї оборонної підтримки Фінляндії становить 590 мільйонів євро.

Фінська зенітна установка “23 ItK 61” тероборони України. Серпень 2022. Україна. Фото: 122 бригада тероборони ЗСУ

«Україна все ще потребує підтримки в оборонній боротьбі. Кількість оборонного обладнання, яке буде надіслано зараз, явно найбільша, яку ми вирішили на сьогоднішній день. Фінляндія постачає Україні важке озброєння та боєприпаси», — заявив міністр оборони Мікко Савола.

У повідомленні зазначається, що частина допомоги фінського оборонного обладнання, яка зараз надсилається Україні, можлива завдяки активізації двосторонньої співпраці Фінляндії та Швеції.

Згідно з декларацією про наміри, яка буде підписана сьогодні на полях засідання Контактної групи з питань оборони України на авіабазі “Рамштайн” , Фінляндія передасть Україні матеріали, а Швеція висловлює готовність підтримати Фінляндію за потреби.

Нагадуємо, що Фінляндія розглядає можливість передачі Україні танків Leopard 2 у рамках широкої коаліції європейських країн.

Фінські гранати m/50 в Україні. Жовтень 2022. Україна. Фото: War Noir

Зазначимо, із відкритих джерел відомо, що українські військові використовують осколкові гранати m/50 фінського виробництва. А на озброєнні тероборони були зафіксовані зенітні установки 23 ItK 61.

Також військові Сил оборони використовують фінські бронетранспортери Sisu XA-180/185 та міномети 120 KRH 92 калібру 120 мм.

Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Україна Фінляндія