fbpx
Фінляндія та Швеція готові долучитися до НАТО вже цього літа, – ЗМІ

Фінляндія та Швеція готові долучитися до НАТО вже цього літа, – ЗМІ

Війна з Росією НАТО Світ Україна Фінляндія Швеція

Скандинавські країни розглядають можливість вступу в Альянс і готові подати заявку вже влітку 2022 року.

Про це повідомляє Мілітарний.

Вашингтон вважає цей крок цілком реальним. Він є прямим наслідком агресії Росії проти України, пише “Українська правда” з посиланням на The Times.

Тож НАТО може розширитися з 30 до 32 членів.

Прапори країн членів НАТО

За словами американських посадовців, Росія допустила “велику стратегічну помилку”, оскільки Фінляндія та Швеція, схоже, готові доєднатися до Альянсу.

Офіційні особи США повідомляють, що членство в НАТО для обох країн було темою розмов і кількох сесії під час перемовин між міністрами закордонних справ минулого тижня, у яких також брали участь Швеція та Фінляндія.

“Як це може бути чимось іншим, крім масштабної помилки Путіна?”, – сказав один з американських високопосадовців.

Очікується, що першою подасть заявку саме Фінляндія, а за нею – Швеція.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг (в центре) на встрече в Брюсселе с министрами обороны Финляндии и Швеции Антти Кайкконеном и Петером Хультквистом

Країни разом працюють над досягненням консенсусу між собою, але остаточне рішення ухвалюватимуть незалежно.

Нагадаємо, в НАТО планують розгорнути постійні військові сили на східних кордонах. Зазначають також, що дії Путіна спровокували “фундаментальну трансформацію” військового союзу, яка продемонструє довгострокові наслідки війни в Україні.

Також у The Times підкреслюють, що вступ Фінляндії та Швеції в НАТО спричинить передислокацію російських військ на північно-західному фланзі Росії. Це ще більше “розтягне” армію Путіна, яка вже несе втрати від опору України.

Європейські дипломати підкреслюють, що обидві країни значно розширять можливості НАТО, особливо щодо розвідувальних даних та повноважень ВПС.

Нагадаємо, Литва готова розгорнути навчальні центри для українських військових, де вони будуть проходити тренування з застосування сучасного озброєння зразків НАТО.

Війна з Росією НАТО Світ Україна Фінляндія Швеція