fbpx
Фінляндія замовила перші БТР Patria 6х6

Фінляндія замовила перші БТР Patria 6х6

Patria Балтія Бронетехніка Європа Світ Фінляндія

Фінляндія замовила перші бронетранспортери Patria 6х6, розроблені в рамках спільного проєкту з Army Vehicle for the Army.

Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони Фінляндії.

Це передсерійні транспортні засоби, які експлуатуватимуть та перевірятимуть на предмет можливого серійного придбання.

Департамент матеріально-технічного забезпечення Сил оборони Фінляндії уклав угоду про закупівлю першої партії бронетранспортерів Patria 6×6.

Попередній комплект включає в себе три броньовані транспортні засоби з обладнанням, навчанням експлуатації та технічного обслуговування транспортних засобів.

Варіанти платформи Patria 6x6 на випробуваннях

Загальна вартість придбання без ПДВ становить приблизно 3,9 млн євро. Машини надійдуть до Збройних сил у червні.

Транспортні засоби, які будуть придбані, будуть випробувані в армії упродовж 2022 року. Випробування будуть використані для визначення остаточного оснащення транспортних засобів для можливої ​​серійної закупівлі. Мета – розпочати серійні закупівлі з 2023 року. Придбання буде вирішуватися окремо.

Проєкт Army Vehicle for the Army розпочався у 2019 році як багатонаціональна співпраця Фінляндії з Латвією, Естонією та Patria (так званий проект CAVS, Common Armored Vehicle System).

На початку минулого 2020 року, стало відомо, що Фінляндія та Латвія домовилися про спільну програму розвитку бронетехніки для підвищення мобільності армії, для реалізації якої була обрана колісна платформа Patria 6×6. Програма передбачає розробку спільного сімейства броньованих колісних засобів для армій двох країн.

У жовтні того ж 2020 року, між міністерствами оборони обох країн та компанією Patria була укладена угода про початок дослідно-конструкторських робіт з розробки сімейства броньованих машин.

Бронетехніка доставили до Латвії на полігон Адажі, відповідно до контракту, укладеного 30 серпня 2021 року між Латвією, Фінляндією та компанією Patria. Вартість контракту становить приблизно 200 мільйонів євро і включає доставку БТР, первинне технічне обслуговування та навчання персоналу.

29 жовтня 2021 року фінська компанія Patria поставила збройним силам Латвії перші чотири бронетранспортери 6×6.

Patria Балтія Бронетехніка Європа Світ Фінляндія