fbpx
Флагман ЧФ РФ ракетний крейсер “Москва” поцілили “Нептуном”

Флагман ЧФ РФ ракетний крейсер “Москва” поцілили “Нептуном”

«Нептун» Війна з Росією ВМС України КБ «ЛУЧ» Проект 1164 Чорноморський флот

Сили оборони України обстріляли флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер проєкту 1164 “Москва”.

Про це повідомляє Мілітарний.

Вибух на кораблі, детонацію боєкомплекту та евакуацію екіпажа (близько 500 моряків та офіцерів) підтверджує Міністерство оборони РФ. Щоправда, оборонне відомство не наважується назвати причину руйнації “Москви”.

Голова Одеської військової адміністрації Максим Марченко заявив, що “Москву” вразили береговим ракетним комплексом “Нептун”.

Співробітник ДК “Укроборонпром” Олег Болдирєв повідомив подробиці:

Сьогодні стріляли відразу двома ракетами, не заощаджуючи, щоб подолати протидію, зокрема, і російського АК-630. 630-й – це шестиствольна скорострільна гармата, яка повинна збивати ракети, що підлітають. Сьогодні гармата проїбала, тож долетіли й довбали обидві наші дівчинки.

Російські телеграм-канали, що висвітлюють військову тематику, повідомляють, з посиланням на свої джерела, що флагман Чорноморського флоту затонув:

Плавучість крейсера була ускладнена морськими погодними умовами. В результаті всіх сукупних факторів, за попередньою інформацією, і на превеликий жаль, крейсер приєднався до підводного супутникового угруповання «Роскомоса». 

За їхньою інформацією ракетний удар був в лівий борт. Перед тим увагу корабля відволікав український БПЛА Bayraktar TB2.

За інформацією Оперативного командування “Південь”, після влучання крилатих ракет “Нептун” “потужний вибух боєзапасу перекинули крейсер і він почав тонути”.

Міністерство оборони РФ повідомило вдень 14 квітня, що крейсер “зберіг плавучість” а основне ракетне озброєння не постраждало.

Користувач Facebook Володимир Романенко опублікував уривок переговорів на яких російські військові моряки обговорюють українську тактику.

Ракетний крейсер “Москва” – корабель, що брав участь в атаці на гарнізон українського острова Зміїний. Саме під час радіопереговорів з Москвою народився мем “Рускій воєнний корабль іді на хуй”.

За збігом обставин, напередодні атаки на Москву Верховний Головнокомандувач Володимир Зеленський презентував марку Укрпошти на якій зображений український воїн та крейсер “Москва”.

Ракетний крейсер “Москва” – флагман Чорноморського флоту, корабель проєкту 1164 “Атлант”.  Спущений на воду у Миколаєві в 1979 році. Брав участь у війні проти Грузії в 2008 році та в Сирії.

“Москва” був носієм шістнадцяти важких протикорабельних ракет П-1000 та восьми зенітних ракет корабельного ЗРК С-300Ф.

Береговий ракетний комплекс РК-360 МЦ «Нептуна» був прийнятий на озброєння Збройних сил України 23 серпня 2020 року.

Комплекс «Нептун» оснащено крилатими ракетами Р-360, які здійснюють політ на надмалих висотах на дальність близько 300 км. Ракета має стартовий та маршовий (основний) двигуни. До складу комплексу входять уніфіковані пускові установки, транспортно-заряджаючі машини, транспортні машини та рухомий командний пункт.

Контракт на виробництво одного дивізіону комплексу Міністерство оборони уклало наприкінці 2020 року.

З березня 2021 року в складі однієї з частин ВМС ЗС України відбувається дослідна експлуатація комплексу з пусковою установкою та спецмашинами від КрАЗ.

Перший серійний дивізіон комплексу на шасі TATRA мав надійти до ВМСУ до квітня 2022.

Також повідомлялося про початок виробництва другого дивізіону.

 

«Нептун» Війна з Росією ВМС України КБ «ЛУЧ» Проект 1164 Чорноморський флот