fbpx
Флот США позбудеться всіх катерів Mark VI

Флот США позбудеться всіх катерів Mark VI

Mark VI ВМФ США Патрульні катери Світ США Флот

У ВМФ США підтвердили, що планують позбавитися всіх своїх 12 патрульних катерів Mk VI.

Про це повідомляє The Drive.

Інформація про це рішення виходить з бюджетної пропозиції на 2022 фінансовий рік. Там повідомляється, що ці патрульні катери, найстарішому з яких лише шість років, планують достроково зняти з експлуатації. Це оголошення надходить, незважаючи на попередні заяви про те, що флот міг змінити це суперечливе рішення.

Огляд службою запиту бюджету на 2022 фінансовий рік також підтверджує, що флот не замінить безпосередньо ці катери, натомість план, на даний момент, передбачає існуючим суднам ВМФ і Берегової охорони взяти на себе завдання та місії, які виконували Mk VI.

Патрульний катер Mark VI 1

Попередньо, у квітні, повідомлялося що Військово-морський флот США скасував повідомлення Генеральної адміністрації від 5 лютого, в якому йшлося про дострокове списання патрульних катерів Mark VI у 2021 році.

Тоді, підполковник Рейнхаймер прокоментував, що заява генерала USMC про патрульні катери MK VI, відносно того, що вони “Були дуже дорогими в обслуговуванні” була пов’язана із загальними витратами на програму Mark VI.

Катери Mark VI. Фото з відкритих джерел

“Попередньо опубліковане повідомлення (5 лютого) з тих пір скасовано, що зупиняє списання суден MK VI цього року [2021]. Ми не збираємось спекулювати на майбутньому програми. Бюджетний запит PB22 є попереднім. Ми не будемо коментувати майбутні бюджетні рішення, поки запит про бюджет не буде поданий до Конгресу пізніше цього року. Рішення [продати патрульні катери Mark VI] все ще розглядається “, – про це роз’яснив підполковник Роб Рейнхаймер.

Військово-морський флот США має дванадцять патрульних катерів MK VI, які будувались у 2015-2017 роках вартістю 15 мільйонів доларів кожен, і всі вони перебувають на озброєнні ВМФ США.

Платформа MK VI була створена для заміни застарілих патрульних катерів ВМФ США, таких як MK V та Sea Ark.97.

Швидкісні патрульні катери типу Mark VI ВМФ США

Маючи близько 84 фута (25 метрів) у довжину, MK VI є багатофункціональною платформою і може досягати максимальної швидкості більше 35 вузлів. За базовими характеристиками, катери мають максимальний екіпаж із 10 чоловік та можуть прийняти до 8 пасажирів. Кожен екіпаж складається із двох команд, кожна команда має в своєму складі Командира, офіцера патруля, боцмана, стрілка, механіка та штурмана.  MK VI використовує два дизельні двигуни, та має швидкість 45 вузлів (52 милі/год; 83 км/год).

Катери MK VI обладнанні згідно з мінімальними вимогами комфорту для екіпажу під час тривалих операцій: на борту є камбуз, ліжка та душ.

Патрульний катер Mark VI. Фото з відкритих джерел

Патрульні катери Mark VI (MK VI) здійснюють операції в затоках, річках, бухтах і прибережних ділянках моря. Їхнє головне завдання — забезпечення безпеки торговельних портів, об’єктів морської інфраструктури і підтримка операцій основних сил ВМФ. Катери мають п’ять сидінь у рубці і додаткові тринадцять сидінь у основній частині надбудови для розміщення вісімнадцяти осіб. Конструкція сидінь дозволяє знижувати рівень удару.

У березні 2020 року, стало відомо, що у рамках нового пакету допомоги від США, Україна отримає для оснащення ВМС ЗС України патрульні катери типу Mark VI.

Катери Mark VI. Фото з відкритих джерел

Першу партію американських катерів Mark VI український флот отримає до 2022 року. Наразі завершується робота стосовно узгодження всіх деталей контракту на передачу від США до складу ВМС України патрульних катерів.

Mark VI ВМФ США Патрульні катери Світ США Флот