fbpx
Франція купує ручні гранатомети AT4

Франція купує ручні гранатомети AT4

Saab Гранатомет Європа Закупівлі Піхотне озброєння Світ Франція

Генеральне управління озброєнь Франції (DGA) замовило ручні протитанкові гранатомети AT4 шведського виробництва.

Про це повідомила компанія Saab, яка виробляє цю зброю.

Вона отримала замовлення у середині грудня 2022 року. Його вартість становить приблизно 24 мільйони євро.

Поставки гранатометів AT4 відбудуться у 2023 році.

«Ми пишаємося тим, що знову були обрані для доставки нашої однозарядної системи AT4 до Франції. Наш гранатомет забезпечить французьким збройним силам необхідну вогневу міць, щоб дати їм перевагу на полі бою», — сказав Ґьорген Йоханссон, керівник бізнес-напрямку Saab Dynamics.

Стрільба з гранатомету AT4 військовослужбовцями США

Франція і раніше замовляла гранатомети AT4, зокрема у версіях AT4CS ER та AT4CS HE, а також AT4CS AST. Сімейство AT4 у Франції відоме як Roquette NG (Nouvelle Génération).

Наразі AT4 – один із найпопулярніших та найбільш успішних ручних однозарядних гранатометів у світі.

AT4 – легка переносна одноразова зброя, яка характеризується простотою використання одним бійцем. Існує кілька його модифікацій, що відрізняються типом боєприпасу.


Військові України дали оцінку гранатометам АТ4


Гранатомет AT4 у різних варіантах можна використовувати для ураження танків і важких бойових машин. Його також можна застосовувати проти загроз у будівлях і укріпленнях, де ховаються ворожі війська.

Основний елемент гранатомета – пускова труба завдовжки 1020 мм з алюмінію та склопластику з внутрішнім калібром 84 мм. Її максимальний діаметр визначається зовнішніми кожухами та захисними елементами й не перевищує 150 мм. Маса коливається від 6,7 до 8 кг і залежить від застосованого пострілу.

Початкова швидкість гранат сягає 290 м/с. Прицільна дальність під час стрільби по цілі типу «бронемашина» не перевищує 300 м. Із гранатою збільшеної дальності ця відстань удвічі більша, а осколково-фугасний варіант гранати відстрілюється на 1000 м. Загалом максимальна дальність пострілу становить 2100 м.

Saab Гранатомет Європа Закупівлі Піхотне озброєння Світ Франція