fbpx
Франція отримала перший катер-перехоплювач типу VFM

Франція отримала перший катер-перехоплювач типу VFM

ВМС Франції Патрульні катери Світ Суднобудування Флот Франція

Французькі військово-морські сили отримали перший катер-перехоплювач VFM. Він використовуватиметься для захисту військово-морських баз і критично важливих об’єктів.

Про це повідомило Головне управління озброєнь Франції у своїх соцмережах.

Після завершення етапу державних випробувань Головне управління озброєнь оголосило про прийняття на озброєння першого прибережного катера-перехоплювача VFM (Vedette de Fusiliers Marins).

27 січня 2023 року ВМС Франції охрестили перший катер VFM «Бір Хакейм» та приписали його до порту Брест у Бретані.

Військово-морські сили Франції вибрали історичні назви для катерів VFM, посилаючись на кілька високих бойових подвигів і битв, у яких відзначилися морські стрільці.

Після завершення підготовки екіпажу судно має досягти повної оперативної боєготовності – орієнтовно у 2024 році.

Нові катери-перехоплювачі будуть розміщені у материкових військових портах Франції (Брест, Тулон і Шербур) та у Джибуті.

Катери-перехоплювачі Ufast VFM

Розроблені французьким суднобудівником Ufast, VFM створені для виконання місій супроводу, спостереження та захисту об’єктів. Вони можуть зупиняти ворожі судна: із VFM на борт противника висаджується абордажна група та нейтралізує ворога.

Також ці катери можуть використовуватися для місій охорони у операціях за межами національної території.

Вони мають 15 метрів завдовжки, їхня загальна вага – 15 тонн, а максимальна швидкість такого катера – до 40 вузлів.

Катери оснащенні бронезахистом, здатним захистити екіпаж від легкого стрілецького озброєння та уламків. Озброєння складається з двох турелей для великокаліберних кулеметів, встановлених у носовій та кормовій частині катера.

Катери типу VFM здатні плавати вдень і вночі в різних морських середовищах (порт, лиман, узбережжя, море), його розміри дозволяють працювати у прибережних зонах через невелику осадку.

ВМС Франції Патрульні катери Світ Суднобудування Флот Франція