fbpx
Франція придбає літаки «Advanced Hawkeye»

Франція придбає літаки «Advanced Hawkeye»

E-2D Northrop Grumman Авіація ВМС Франції Закупівлі Світ США Франція

Франція має намір придбати в США літаки AWACS E-2D «Advanced Hawkeye».

Агентство міністерства оборони США з військової співпраці (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) направило Конгресу США повідомлення про можливий продаж.

Повна вартість продажу може скласти 2 млрд доларів.

«Реалізація даної програми відповідає інтересам зовнішньої політики й національної безпеки США і дозволить підвищити безпеку союзника по НАТО, який є важливою силою для забезпечення політичної стабільності та економічного прогресу в Європі», – йдеться у повідомленні.

Уряд Франції звернувся до США із запитом про можливість придбання 3 літаків AWACS («Авіаційна система раннього попередження та управління») E-2D «Advanced Hawkeye» та 10 двигунів T56-A-427A (6 встановлених і 4 запасних).

Літак на палубі авіаносця. Фото: з відкритих джерел

Додатково 3 РЛС APY-9, 4 систем радіорозвідки AN / ALQ-217 (3 встановлених і 1 запасна), 3 інтегрованих систем навігації та відображення AN / AYK-27, 5 багатофункціональних систем розподілу інформації Link-16 MIDS-JTRS (Multifunctional Information Distribution System / Joint Tactical Radio System), включаючи 3 встановлених і 2 запасних, 10 комплектів інтегрованих інерційних / GPS навігаційних систем (6 встановлених і 4 запасних), 4 систем розпізнавання «свій-чужий» AN / APX-122 (A) і AN / APX-123 (A) (3 встановлених і 1 запасна), єдиної системи планування бойових завдань JMPS (Joint Mission Planning System).

Запит також включає обладнання для льотного та наземного складу, допоміжне і навчальне обладнання, запасні вузли й агрегати, технічну документацію, доставку, навчання персоналу, технічну, інженерну та логістичну підтримку з боку уряду США і підрядника, а також інші пов’язані елементи матеріального забезпечення та підтримки програми.

E-2

E-2 «Hawkeye» – американський військовий палубний літак дальнього радіолокаційного виявлення й управління. Останньою версією E-2 є E-2D.

AWACS E-2D «Advanced Hawkeye»

У повідомленні наголошується, що даний продаж розширить можливості Франції в області протидії існуючим і перспективним загрозам шляхом заміни застарілих E-2C «Hawkeye». Крім того, літак E-2D забезпечить сумісність ВМС Франції з ВМФ США.

Основним підрядником проєкту вибрано підрозділ «Aerospace Systems» компанії «Northrop Grumman Systems Corporation».

Нині на озброєнні ВМС Франції є три літаки E-2C «Hawkeye».

E-2D Northrop Grumman Авіація ВМС Франції Закупівлі Світ США Франція