fbpx
Франція розмістить ЗРК SAMP/T Mamba у Румунії

Франція розмістить ЗРК SAMP/T Mamba у Румунії

ЗРК НАТО ППО та ПРО Румунія Світ Сусіди Франція

Французька армія перекинула зенітно-ракетний комплекс “SAMP/T” на прізвисько “MAMBA” в Румунію в рамках посилення позиції стримування та оборони НАТО на східному фланзі Європи.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства оборони Румунії.

Ще у 2014 році НАТО відреагувало на дії Росії в Україні, встановивши постійну присутність у повітрі, на суші та на морі у східній частині Альянсу.

Ці заходи є частиною його політики стримування та оборони, призначеної для стримування будь-якої потенційної агресії проти союзників щодо НАТО.

13 березня 2022 року НАТО підвищило готовність і пильність по всій Європі для захисту всіх союзників у зв’язку з новою ситуацією в Україні.

ЗРК Renault Kerax SAMP/T MAMBA Франції. Фото: Міноборони Франції

З кінця лютого Франція перекидає війська до Румунії у рамках зусиль Сил реагування НАТО (NRF).

Цього року Франція лідирує у загоні NRF із найвищим ступенем готовності; багатонаціональні сили, до складу яких входить до 40 000 осіб сухопутних, повітряних, морських та спеціальних операцій, які НАТО може розгортати за короткий термін за потреби.

Французьке розгортання у Румунії зміцнює сили НАТО у регіоні. За 5 днів 21 літак перевіз приблизно 350 солдатів та велику кількість техніки, у тому числі бронетехніку.

До цієї місії також входить група морської авіації, яка підтримує систему спостереження та протиповітряної оборони.

ЗРК Renault Kerax SAMP/T MAMBA Франції. Фото: Міноборони Франції

Посилення союзників

З початком війни в Україні східні країни, розташовані поблизу кордону з Україною та члени НАТО, вимагали посилення захисту свого повітряного простору.

Нещодавно Німеччина та Нідерланди направили до Словаччини зенітно-ракетні комплекси “Patriot”.

ЗРК Renault Kerax SAMP/T MAMBA Франції. Фото: Міноборони Франції

“SAMP/T” є найсучаснішим ЗРК на озброєнні французьких збройних сил. ЗРК виробляється компанією “Eurosam”, спільним підприємством “MBDA” та “Thales” з рівною участю 50:50.

Його ключовими компонентами є ракета “Aster 30” та багатофункціональний радар “Arabel”.

Ілюстрація ракети Aster 30

До складу системи “SAMP/T MAMBA” входить блок управління вогнем на базі багатофункціонального електронного скануючого радара “ARABEL”, автомобільна установка вертикальної наземної пускової установки, встановлена ​​на французьких вантажівках “Renault-KERAX 8×8”, модуль ураження, що включає комп’ютер “Mara”, та пульти оператора “Magics”, встановлені на вантажівці “Kerax”.

ЗРК використовується для захисту важливих об’єктів та розгорнутих сил від ракетних загроз (балістичних ракет театру військових дій, протистояння, крилатих ракет, протирадіолокаційних ракет), літаків та безпілотників, замінюючи всі існуючі системи класу “земля-повітря” середньої дальності.

Максимальна швидкість ракет “Aster 30” становить 14 км/сек. Вона може перехоплювати цілі на висоті від 50 м до 20 км.

Максимальна дальність польоту “Aster 30” становить 100 км. По авіаційним цілям висотою менш як 3 км. дальність “Aster 30” становить 50 км.

ЗРК НАТО ППО та ПРО Румунія Світ Сусіди Франція