fbpx
Франція розробить новий авіаносець

Франція розробить новий авіаносець

Авіаносці ВМС Франції Європа Світ Суднобудування Флот Франція

Підприємства оборонно-промислового комплексу Франції розроблять новий авіаносець, який в складі французьких ВМС повинен буде замінити «Charles de Gaulle».

Про це повідомляє видання Defense Aerospace з посиланням на міністра оборони Франції Флоранс Парлі.

За словами оборони Франції словами, новий корабель планується ввести в дію у 2038 році.

Нині на озброєнні Франції стоїть тільки один авіаносець – «Charles de Gaulle». Він був включений до складу флоту у 2001 році.

Водотоннажність авіаносця складає 42 тисячі тонн при довжині 262 метри, ширині 64 метри і висоті 75 метрів. Корабель оснащений двома атомними реакторами K15. Він здатний розвивати швидкість до 27 вузлів, а автономність плавання корабля складає 45 діб.

Авіаносець Франції Charles de Gaulle. Фото: French Navy

«Charles de Gaulle» озброєний двома 8-контейнерними пусковими установками зенітних ракет Aster 15 і двома 6-контейнерними пусковими установками зенітних ракет Sadral.

До складу авіагрупи корабля можуть входити до 40 літальних апаратів: багатоцільових вертольотів AS 365 Dauphin, палубних винищувачів Rafale M і літаків дальнього радіолокаційного виявлення E-2C Hawkeye.

Міністр зазначила лише, що новий корабель зможе нести перспективні бойові літаки, розробка яких ведеться в рамках проєкту SCAF (французька абревіатура європейського проєкту FCAS – Future Combat Air System; головний розробник – компанія Dassault).

Формально розробка винищувача FCAS почалася в лютому 2020 року, коли Франція і Німеччина уклали угоду про спільне створення нового літака. Крім Dassault в проєкті бере участь європейський авіабудівний концерн Airbus.

Франція розробить новий авіаносець. Атомний ударний авіаносець ВМС Франції Charles de Gaulle (R91) та літак Rafale. Фото з відкритих джерел

Якими характеристиками володітиме перспективний франко-німецький винищувач, поки невідомо.

Нині роботи по проєкту знаходяться на стадії визначення технічного вигляду. До середини 2021 року розробники мають визначити ключові технології, які будуть використані в новому бойовому літаку, а також підготувати його аванпроєкт.

Прийняти новий літак на озброєння планується у 2040-х роках.

Авіаносці ВМС Франції Європа Світ Суднобудування Флот Франція